Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ЗА ЛЕПШИ ЕТНО-ПАРК
У СОВЉАКУ ГРАДЕ ЦРКВУ ДАШЧАРУ

ЗА ЛЕПШИ ЕТНО-ПАРК

Грађевина од белог бора и у темељу цемента имаће преко педесет квадрата бруто грађевинске површине приземља, “Усељење” највероватније до краја године
У Мачванском намесништву, једино Совљак није имао цркву, без обзира што су из овог малог мачванског села годинама долазили врсни и честити свештеници. О томе јасно сведоче фамилије Вучетића и Милића, а као неми сведок је данас стара кућа проте Илије Милића из које се може видети темељ будућег храма који се гради упркос тешкој економској ситуацији. Главни финансијер је општина Богатић. Архитектонско решење је рад Атељеа за пројектовање и надзор, власника дипломираног инжењера архитектуре Драгојла Малетића. Радове изводи предузеће “Домус”, Рада Станојевића из Богатића, а будућа црква посвећена је Светом великомученику Прокопију.
- Све просторије су пројектоване у складу са функционалним и просторним захтевима и потребама корисника и инвеститора. Одлично се уклапа у амбијенталну целину у непосредној близини Етно-парка на парцели од двадесетак ари у улици Небојше Мијића. Урађен је темељ, а према плану треба да буде покривен до краја године, каже архитекта Малетић.
- Дуго је постојала жеља за изградњом храма за обављање верских обреда. Коначно се остварује идеја из 2005. године, када је први пут било говора о почетку радова, месту и групи људи око протонамесника Слободана Јовића, који су одлучили да употпуне традицију и улепшају амбијент у непосредној близини Етно-парка, где се одржава и део најзначајније манифестације у овом крају, “Хајдучких вечери”, каже свештеник Никола Милошевић, напомињући да су испоштовали све захтеве Завода за заштиту споменика културе Ваљево, који је и предложио да објекат буде од дрвета.
- Радимо звоник и палионицу за свеће у непосредној близини будућег храма. Планирамо и друге објекте у близини Етно-парка који ће употпунити овдашњу туристичку понуду и поспешити привредни развој. Мачвани воле Светог Прокопија и верујем да ће црквена слава која долази у најлепшем делу године бити и те како привлачна и посећена, каже свештеник Слободан Јовић, један од главних иницијатора за изградњу храма.
Инвестиција је вредна око 4,5 милиона динара, а сви се надају да ће реализацијом послова улепшати овај део села.
Љ. Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa