Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
НОВИ БУНАР ДУБОК 75 МЕТАРА
ВОДОСНАБДЕВАЊЕ У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

НОВИ БУНАР ДУБОК 75 МЕТАРА

На изворишту пијаће воде у Богатићу завршени су радови на изради истражног експлоатационог бунара дубине 75 метара, с циљем повећања капацитета изворишта (обезбеђења нових количина здраве пијаће воде и побољшања њеног укупног квалитета). Ови радови започети су још крајем октобра прошле године и прекинути због лошег времена. Чим је време дозволило, настављени су и завршени ових дана.
Ово представља први корак у истраживањима, а уколико резултати буду повољни, што се очекује, следи израда експлоатационог објекта.
Водоснабдевање Богатића се заснива на плитким бушеним бунарима дубине до 30 метара. То је задовољавајуће али је хидрохемијским мониторингом и израдом хемијских анализа утврђено перманентно повећање концентрације нитрита у води, што не чуди ако се има у виду да је са геолошког аспекта слабо заштићена. Отежавајући фактор је велико присуство водопропусних септичких јама и повећање примене агротехнике у пољопривреди, чиме се пијаћа вода озбиљно загађује.
У Комуналном предузећу Богатић које се између осталог бави производњом и дистрибуцијом воде за пиће, стручњаци кажу да су испитивања показала како је вода из другог водоносног хоризонта нове, најдубље и најшире бушотине, веома доброг квалитета, скоро без присуства нитрата.
Изведени радови вредни су укупно девет милиона динара, а финансира их Скупштина општине Богатић.
Упоредо са овим разрађује се варијанта израде новог бунара на простору Васиног шиба у Црној Бари, близу Дрине. Са њега би се водом за пиће снабдевала домаћинства у Црној Бари и околним месним заједницама, где је изражен овај проблем. План је да се касније све “увеже” у јединствен систем са два изворишта.
На постојећи водовод у Богатићу прикључено је око 2.000 корисника, а урађен је и пројекат новог Клење-Бадовинци. Сада је снабдевање грађана у великом броју села општине решено путем индивидуалних водозахватних објеката и јавних артеских чесми.
Извориште пијаће воде у Богатићу, где су са старим и новим укупно четири бунара располаже огромним залихама воде, која би се могла експлоатисати и користити на ширем простору.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa