Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ОД КРЕМА ДО СТЕРОИДА

ОД КРЕМА ДО СТЕРОИДА

Иако је промет лековима на овај начин забрањен, он ипак постоји. Ту може да буде алергена, или, са друге стране, да уопште нема активних супстанци, наводи др Наталија Јовановић
На интернету се одавно може купити све, од игле до локомотиве. Своје место на онлајн тржишту нашли су и лекови, разни додаци исхрани, медицински апарати. Стручњаци често упозоравају да је куповина медикамената на овај начин изузетно небезбедна, а недавно је и финансијски директор “Хемофарма” Никола Туркан изјавио да је око 50 одсто лекова који се у промету нађу на овај начин фалсификовано. Иако је промет лековима на овај начин забрањен, он ипак постоји.
Мотиви за овакву куповину су различити. Цене су доста ниже, неке ствари се не могу наћи у апотеци, или је људе једноставно стид да их траже.
Домаћи сајтови за куповину и продају су преплављени средствима за мршављење и потенцију. Могу се наћи и “неке корисне креме”, воћни кондоми којима је прошао рок трајања, али продавац наводи да се безбедно могу користити још шест месеци (повољно, 860 комада 40 евра), али и стероиди, а заинтересоване купце продавац са сајта упућује на свој Фејсбук профил.
-Не знам око чега се диже толика помпа. Па то су само лекови који се купују без рецепта. Не разумем зашто би то био проблем, каже једна наша суграђанка и додаје да никада није куповала никаква медицинска средства на овај начин, али да би то радо учинила ако би услови били повољнији него у апотеци.
Друга Шапчанка има негативна искуства са онлајн нелегалном апотеком. Желећи да омрша решење је потражила на интернету.
-Пре неколико година, по препоруци, наручила сам ананас таблете за мршављење. Нити сам смањила апетит ни килажу са њима. Не знам да ли је био пробем у томе што су купљене на интернету, или би исти ефекат био и да сам их набавила у апотеци. Свакако више нисам покушавала да скинем килограме ни помоћу интернета, ни помоћу ових таблета, каже наша саговорница.
Др Наталија Јовановић из Дома здравља “Др Драга Љочић” каже да се до сада у пракси није сусретала са тим да је неко од њених пацијената било шта од лекова или помоћних средстава набављао на овај начин. Нада се да ће тако бити и убудуће. Сматра да није добро што такав вид продаје уопште постоји и да то треба контролисати.
-На интернету се нуде углавном помоћна лековита средства и на овај начин се не зна се њихово порекло. Све то има своје дејство и ништа не треба узимати на своју руку. Нека од њих утичу на праве лекове, тако што им или појачавају или смањују дејство. Главни разлог што неко уопште дође на овакву идеју је вероватно то што је тако јефтиније. Међутим, ту може да буде алергена, или, са друге стране, да уопште нема активних супстанци, наводи др Јовановић.
Додаје да као изабарни лекар увек од својих пацијената тражи да јој донесу лекове које пију. Истиче да исту праксу имају и њене колеге, јер један специјалиста не зна шта је прописао други, а деси се да неке лекове не треба пити заједно.
На итнернету се могу наћи и апарати за мерење притиска, шећера у крви, па и тракице за мерење шећера, и то знатно јефтиније него у апотеци. Уз ризик да су неисправни, они ипак не могу шкодити здрављу.
-Апарати су најмањи проблем. Људи их купују и код Кинеза. Често измере притисак код куће, па дођу овде да провере или донесу апарат код нас па упоређују. Од тога је најмања штета. Опасно је да у себе уносе супстанце за које се не зна са сигурношћу шта су, каже Наталија Јовановић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa