Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ВЕСНИЦИ БОЉЕ БУДУЋНОСТИ
У ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“ ОДРЖАНО 39. ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ ЗА ОСНОВЦЕ

ВЕСНИЦИ БОЉЕ БУДУЋНОСТИ

После недељне борбе у знању протеклог понедељка у „Кристалној дворани“ Хотела „Слобода“ додељене награде најуспешнијима
Више од петсто ученика и двеста педесет наставника из седамдесет осам места у Србији од суботе до понедељка угостио је град Шабац. Повод учешће на 39. Државном такмичењу из физике за ученике основних школа одржаном прошле недеље, 9. априла, у ОШ „Николај Велимировић“ у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Друштво физичара Србије, а под покровитељством града Шапца.
- Било је изузетно напорно, али од тога је веће задовољство било угостити оволико младих жељних знања, такмичења. Сви су задовољни. Иако већ имамо знатног искуства у организацији због великог броја учесника у помоћ су нам притекле колеге из ОШ „Лаза К. Лазаревић“, Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Економске школе која нам је обезбедила додатни простор, КУД „Абрашевић“. На томе им свима хвала – рекла је директорка школе домаћина Весна Живановић.
Доследни успесима „Николајевци“ су са разлогом изабрани за домаћина Државног такмичења што је потврдио и др Мирко Нагл, председник Подружнице Друштва физичара Србије Мачванског округа.
- Остали смо на нивоу претходних година и померили смо још једном границе. Деца Шапца освојила су онолико награда колико сва остала деца из Србије. Хоћете ли већи резултат да имамо!? Оно што ће за нас најтеже бити је да одржимо такав резултат. Трудићемо се да успемо у томе. Овога пута остали смо доследни традицији да будемо први скоро у свему па смо тако деци поред диплома поделили и медаље. Знате, дипломе затурите, а медаље увек гледате. Искрено речено презадовољан сам овим првим догађајем у Шапцу – поручио је др Мирко Нагл.
Шабачки основци и овога пута показали су своје знање. Од двадесет три освојене награде седамнаест је припало ОШ „Николај Велимировић“, по две ОШ „Јеврем Обреновић“ и ОШ „Вук Караџић“, а по једна ОШ „Мајур“ и ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор.
- Било је лепо и веома интересантно. Мислим да је свако такмичење нова авантура и ново искуство. Што више радим све је лакше. Уз рад све може да се постигне. Још као мали био сам веома радознао. Стално сам нешто запиткивао маму, а она изнервирана, рекла ми је: „Ајде, учи нешто, природне науке ако већ хоћеш да знаш“. Тако сам се определио између осталог и за физику. Постала ми је занимљива зато што много тога објашњава, шта може све да се види уопште, како се све дешава – објаснио је своје опредељење за природне науке Душан Бегуш, ученик ОШ „Николај Велимировић“, који је у категорији ученика седмог разреда освојио прво место са максималних сто бодова.
Колико је истрајан у ономе што воли себе у будућности види на послу који ће моћи да задовољи његову знатижељу по питању физике, биологије, хемије, математике, програмирања.
- Било би добро кад би могло да се искомбинује када су у питању природне науке. Нпр. генетика или нешто слично, али са применом физике – додаје овај веома талентовани основац.
Председник Скупштине града Немања Пајић истакао је да једна оваква манифестација може да буде само на понос града.
- Млади из целе Србије дошли су у наш град да се такмиче у физици. Мени је драго да су дали посебну ноту, енергију нашем граду. Такође ми је драго да смо захваљујући нашим ученицима и добили једно овакво такмичење. Подсетићу вас да су са разних такмичења доносили најсјајнија одличја. Доста наших најмлађих суграђана освојило је највише награде и на овом такмичењу. Ми смо бескрајно поносни на њих. Поносни смо на све ове младе људе који су изабрали знање, изабрали науку. Знање је једно трајно добро које ће нас водити у будућност. Само на тај начин ми се можемо надати некој бољој будућности, а они су сигурно весници те боље будућности – поручио је Пајић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa