Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ВИШЕ ВАЗДУХА НЕГО СУШТИНЕ
Изложба Миодрага Самарџића

ВИШЕ ВАЗДУХА НЕГО СУШТИНЕ

Прошлог четвртка у Народном музеју у Шапцу, свечано је отворена изложба Миодрага Самарџића под називом “Трупло”. Поставку ће заинтересовани моћи да виде до 16. априла, а изложбу је отворио кустос Народног музеја у Шапцу Татјана Марковић.
Миодраг Самарџић, рођени Шапчанин, основне академске студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду 2011. године у класи професора Николе Вукосављевића, а мастер студије на истом факултету, у класи професора Душана Петровића. Добитник је награде за скулптуру “Јеж”, која се налази у Музеју “Цептер” у Београду, а скулптура у дрвету награђена је две године заредом. Миодраг се са својим радовима појавио и на Октобарском салону 2014. године у Шапцу и понео награду за младог уметника “Игор Белохлавек”. Годину дана касније приредио је самосталну изложбу у Библиотеци шабачкој.
-Када гледате мислите да је то велики, импозантан рад, дужине од пет и по метара, али у принципу ту има више ваздуха него суштине. То је можда оно што нам се данас дешава, свуда у свету – истакао је Миодраг.
Трупло је према речима Татјане Марковић наставак првобитних риба којима се млади уметник представио домаћој публици.
- На тадашњим радовима видели смо процес додавања. Уметник је на одређену риболику форму додавао елементе крљушти, а сад, чини ми се, имамо процес одузимања. Трупло заправо представља огољену рибу. Уколико је Миодраг разголитио оно што је била есенција његове изложбе у Библиотеци шабачкој, на овој изложби у нашем музеју, имамо простора да се запитамо какви бисмо били кад бисмо се и сами разголитили. Први пут имамо овакву скулптуру, а оно што је значајно је да је она пројектована управо за овај простор – изјавила је Татјана.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa