Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ПОВРАТАК ДИЈАЛЕКТУ
КРАЈЕМ МАЈА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „РУБИШТЕ“ У РЕЖИЈИ КОКАНА МЛАДЕНОВИЋА

ПОВРАТАК ДИЈАЛЕКТУ

„Једна од битних компоненти овог текста јесте његов језик. Писан на јужњачком дијалекту, доста колоритном, битно одређује саме јунаке, па и тај простор, то рубиште на коме живе“, истакао је писац Нинослав Ђорђевић, глумац Народног позоришта у Сомбору и мастер режије
Шабачка публика имаће прилику да крајем маја погледа представу „Рубиште“ у режији Кокана Младеновића. Најновији пројекат својеврсна је обнова сарадње са прослављеним редитељем који је са шабачким ансамблом последњи пут радио на представи „Сабирни центар“ Душана Ковачевића.
- Ово је мој повратак међу позоришне пријатеље. Ту смо направили мени неке веома значајне представе за читав живот, не за каријеру. Каријере дођу и прођу. То је нешто што је мени лично веома драго за осећање доброг театра и да човек ради са драгим људима нешто у шта верује – рекао је редитељ Кокан Младеновић на конференцији за новинаре прошле среде, 5. априла у Пробној сали позоришта.
Овога пута у улози писца текста нашао се глумац Народног позоришта у Сомбору и мастер режије Нинослав Ђорђевић.
- „Рубиште“ је био изражај једног бола, незадовољства. Једна од битних компоненти овог текста јесте његов језик. Писан на јужњачком дијалекту, доста колоритном, битно одређује саме јунаке, па и тај простор, то рубиште на коме живе. Чињеница је да ћете ретко чути на српским сценама и неки дијалекат, а да не говоримо о јужњачком, сем ако није у питању „Коштана“ или неки старији комад. Штета је да поред све колоритности оволике земље, свих наших дијалеката и говора, просто немамо већу разноликост језика који можемо да чујемо са сцене. Поготово што се у језику крије много ствари које се тичу и ентитета и карактера – истакао је Ђорђевић.
И за редитеља Младеновића ово је, после дужег времена, рад на праизведби једног домаћег текста.
- Текст „Рубиште“, који је Нинослав написао пре неколико година, једна је мрачна, страшна прича о једном изолованом месту у Србији. Месту у коме не постоји емпатија, морал, све оно што би требало да чини једну нормалну људску заједницу не функционише. Просто све што може да буде урушено у том крају је урушено. Нажалост, са свим што нам се дешава у сфери интимног, јавног и политичког живота, то није само једно забачено место на југу Србије. То је очигледно страшна метафора земље у којој живимо. И сви смо ми јунаци те мрачне приче. Из тог глумачког пера настао је један текст који је посластица за глумца са сјајним заокруженим ликовима. Надам се да ћемо успети да направимо једну јако модерну представу на традиционалну причу, тему – додао је Младеновић.
Готово комплетан ансамбл Шабачког позоришта, уз госте Александру Плесконић, велику звезду Српског народног позоришта из Новог Сада, Милицу Јаневски, младу звезду разних театара, Сашу Торлаковића, националног првака, учествоваће у стварању новог позоришног дела.
- Ово је посебна награда за глумца када има прилику да у оваквом једном позоришту које је у самом врху има прилике да игра са колегама које дубоко уважава и воли. Нинослав је написао један узбудљив комад кроз који ћемо сви заједно да пролазимо и мислим да имамо лепе шансе да остваримо своје неке глумачке амбиције и тежње кроз ову игру – рекао је Саша Торлаковић.
Директор Шабачког позоришта Зоран Карајић нада се да ће овом представом направити искорак у репертоару.
- Ова представа је искорак у нешто друго, нешто што у Шапцу до сада није рађено. Због тога се радујем том искораку. Окупљајући овакву екипу унапред сам убеђен да то није корак касно – изјавио је Карајић.

ЗНАКОВИ И СИМБОЛИ
Костими ће се обликовати на основу текста, а потом и радом са осталим сарадницима. Они ће некако надоместити оно што није речено глумачком игром, или је стимулише, или је омета. Разни су приступи. Очекујемо оно што је данашње време са интервенцијама на тему знакова и симбола који би требало да нам скрену пажњу на неке ствари – истакла је Маја Мирковић, костимограф.


ПРОМИШЉЕНА СЦЕНОГРАФИЈА
- Може се очекивати сценографија која кореспондира са глумачком игром потпуно. Интересантан је наслов овог комада „Рубиште“. То је неки руб земље, живота, неко место на крају света. Таква ће сценографија и бити. Она сигурно неће бити илустративна, нити у том смислу буквална. Она ће бити, надам се, довољно промишљена, игрива, функционална и ликовно занимљива – рекла је Весна Поповић, сценограф.

О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa