Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ЉУБАВ ТКАНА МУЗИКОМ
ДЕЧЈИ ХОР „ЛИРА“ ОШ „МИЋА СТАНОЈЛОВИЋ“ У КОЦЕЉЕВИ ПОД СИГУРНОМ ДИРИГЕНТСКОМ РУКОМ ПРОФ. ИВАНА МАРКОВИЋА

ЉУБАВ ТКАНА МУЗИКОМ

После одржаних концерата у Шапцу, Ваљеву и Коцељеви до краја школске године у плану су и концерти у Новом Саду и Београду
За мање средине најважнију улогу имају ентузијасти. Ако они раде у школама онда је то додатни успех, јер децу, од првих школских дана уче правим вредностима. То показује и пример Дечјег хора „Лира“ ОШ „Мића Станојловић“ у Коцељеви. Под руководством професора музичке културе, Ивана Марковића, са разноврсним музичким репертоаром, кроз своје петогодишње постојање, одржали су низ солистичких концерата. Хор је имао великог удела у учешћу али и организацији концерата који су, често, имали хуманитарни значај али је, у великој мери, допринео афирмацији основне школе у којој проф. Марковић изводи наставу.
- Почетком школске, 2016/2017. године, у рад хора укључени су и ученици млађих разреда, трећег и четвртог, тако да овај вокални састав данас чини шездесет ученика. Повећање броја ученика у хору, изискује велики додатни рад, ред и дисциплину, како би се успешно савладала вокална техника али и концертни програм. Тренутно репертоар садржи укупно двадесет композиција, које представљају својеврсни жанровски микс. На репертоару су композиције из домена уметничке музике, етно звука, музичке теме из анимираних и уметничких филмова, популарне мелодије домаћих и страних поп-група, дечја музика на неколико светских језика – рекао је проф. Марковић.
Током ове школске године Хор је одржао три запажена концерта. Крајем децембра прошле године, тачније 23. наступили су у амфитеатру Високе струковне школе за образовање васпитача у Шапцу. Ове године, 3. марта, прилику да их чује имала је и ваљевска публика у Музичкој школи „Живорад Грбић“ у Ваљеву. Седам дана касније приредили су велики хуманитарни концерт „Певамо за Невену“ у Дому културе у Коцељеви.
- Изразио бих велико задовољство због све већег, позитивног одјека, код публике и у јавности, након одржаних концерата, али ми се тек налазимо на половини наше концертне сезоне. До краја школске године, у плану су концерти у Новом Саду и Београду, а надам се и даље. Срећан сам што постоји велики број људи који поштује залагање и рад на пољу музичког образовања деце и захвалан сам им на великој подршци, првенствено директору школе, Павлу Алексићу, који је омогућио да хор, без проблема отпутује ван Коцељеве и успешно презентује школу.
Репертоар је освежен колажом нових композиција „Мамма миа“ групе „Абба“, чувеном нумером из француског филма „Ле цхорист“ „Вуа сур тон цхемин“, „Музика на струју“ групе „Бајага и инструктори“, познатом академском увертиром Јоханеса Брамса „Гаудеамус“, као и многим другим композицијама у чијој интерпретацији је имала прилике да ужива публика на концертима.
- Јако сам задовољан вокалним развојем чланова хора али, морам признати, да бих дошао до резултата, ни мало нисам штедео себе, те сам након редовне наставе, остајао колико је било потребно да би се програм лепо увежбао. Наравно, Дечји хор „Лира“ сврстава се у аматерске хорове али приступом према хору, који деца показују, на сцени изгледају као професионалци. Свакако је моја срећа да сам, кроз школовање имао сјајног професора хорског дириговања, надалеко чувеног, Бранка Ђурковића, чије ми знање и велико искуство умногоме помаже да унапредим вођење хора. У садашњем диригентском свету, узор ми је диригент чувеног хора „Вива Воџ“, Јасмина Лорин, тако да у свом раду покушавам да остварим синтезу старих мајстора хорског дириговања са савременим. Ми смо изабрали наш пут ревијалних наступа, са веома интересантим репертоаром за све генерације и радићемо још више на репрезентовању вокалних талената ОШ „Мића Станојловић“ и општине Коцељева – поручио је проф. Марковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa