Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
Промоција лепе речи
УДРУЖЕЊЕ ПИСАЦА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” БОГАТИЋ

Промоција лепе речи

Идеја Удружења књижевника Србије о устоличењу књижевне награде за историјски роман с именом “Јанко Веселиновић”, послужила је као основа за формирање истоименог Удружења писаца. То је кажу у Удружењу и својеврсна захвалност овом знаменитом Мачванину који је и основао Удружење књижевника Србије, а својим грандиозним делом пронео славу велике српске равнице. Основни циљ је промоција лепе речи и укупне мачванске културе о чему је оставио велики траг управо Јанко, данас помало заборављен и скрајнут.
- Члан Удружења може бити свако ко воли да пише и чита. У почетку нас је било 11, а сада преко 20. Очекујем и веће учлањење које намеравамо да спроведемо у наредном периоду. Циљ је стално увећање чланства, а обрадовала би нас сарадња и помоћ привредника, каже Милана Давидовић, председница Удружења.
Она посебно наглашава остварену сарадњу са Културним центром из Мионице, где је учествовала у њиховом песничком кабареу и уједно поред дружења стваралаца лепе речи “отворила врата” повезивању домаћег Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” са тамошњим.
- Остварили смо сарадњу са “Удружењем балканских уметника” из Суботице, друштвом “Скадарлијска боемија” и сценом “Црњански” из Београда, а ускоро, надам се библиотеком “Милутин Бојић”, где бисмо могли кроз стваралаштва наших писаца, песника, афористичара... уствари промовисати Богатић, каже Милана не желећи да запостави даљи рад на очувању Јанкових корена, његовог вајата у Црној Бари, организовању екскурзија са Туристичком организацијом Богатића уз посете Јанковом гробу у Глоговцу, његовом вајату и посебно афирмацији његових књижевних дела од којих је сигурно најзначајнији роман “Хајдук Станко”, најчитанији у овом крају који заслужује враћање у обавезну школску лектиру.
Она критикује дугогодишње занемаривање Јанковог дела и жељу за његовом афирмацијом у широј јавности.
Уз велику захвалност свима који су на неки начин помогли Удружење у његовом почетном развоју, где убраја и “Глас Подриња”, наша саговорница истиче и организовање песничке вечери “Стоп насиљу над женама”, где су дали недвосмислену подршку градовима у земљи и свету где су сличне манифестације одржане.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa