Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ШАБАЦ НАЈБОЉЕ МЕСТО ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ
ГРАД НА ФОРУМУ ЛОКАЛНИХ ЛИДЕРА

ШАБАЦ НАЈБОЉЕ МЕСТО ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

“Докази за то су нове и постојеће инвестиције у граду, развој привреде, више од 40 хектара које смо продали у Северозападној радној зони, 26 нових компанија које су регистроване и почеле су са радом и највећа гринфилд инвестиција у Србији -јапански гигант Јазаки. Поред тога, имамо нову италијанску фирму Пасубио, која ће производити кожна седишта за луксузне аутомобиле”, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић
Форум локалних лидера о условима пословања и јачању капацитета локалних самоуправа за подршку привреди и инвестицијама, одржан је прошле среде у Палати Србије. На Форуму који је окупио представнике из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Развојне агенције Србије и НАЛЕД, Град Шабац је представљен као успешна локална-самоуправа и један од градова који је најповољније место за улагање у Србији.
Градоначелник Шапца и члан УО НАЛЕД, Небојша Зеленовић, говорио је на панел-дискусији о улози локалне самоуправе у развоју привреде. Он је истакао да је захваљујући ангажованој Градској управи, ресертификован БФЦ СЕЕ сертификат.
-Поносан сам што је Шабац у овом тренутку најбоље место за инвестиције. Зато сам као градоначеник позван да говорим о граду који је пример успешне локалне самоуправе. Докази за то су нове и постојеће инвестиције у граду, развој привреде, више од 40 хектара које смо продали у Северозападној радној зони, 26 нових компанија које су регистроване и почеле су са радом и највећа гринфилд инвестиција у Србији - јапански гигант Јазаки. Поред тога, имамо нову италијанску фирму Пасубио, која ће производити кожна седишта за луксузне аутомобиле. Ускоро очекујемо и нове инвестиције, а сва привредна кретања пратимо у оквиру Комисије која заседа сваког понедељка, подвукао је Зеленовић и додао да је закључак данашњег скупа да се сва питања привреде морају ставити у надлежност локалних самоуправа.
Према речима Горана Ковачевића, председника УО НАЛЕД, две најважније ствари које привредници очекују од локалних самоуправа су мере и програми за развој малих и средњих предузећа и постојање специјализованог одељења за подршку привреди.
-Привредници би требало да буду највећи савезници локалној самоуправи и то не само као послодавци и порески обвезници, већ и као неко ко може много да помогне стручним саветима, идејама и пословним контактима. Зато апелујемо на градове и општине да више укључе привреду кроз привредне савете, изјавио је председник УО НАЛЕД.
Он истиче да у томе могу помоћи јаке Канцеларије за локални економски развој, у којима раде обучени професионалци.
На панел-дискусији су поред градоначелника Шапца Небојше Зеленовића говорили Владан Васић, градоначелник Пирота, Тамара Јуренић, извршна директорка Развојне агенције Србије, Оливера Суботић, председница Форума стручњака за Локални економски развој и Виолета Јовановић, извршна директорка у НАЛЕД.
Окупљенима се обратила и Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе. Она је истакла да су за сваку локалну самоуправу јако важне Канцеларије за економски развој. Додала је да без економског развоја на локалу, не може бити економског прогреса у земљи.
Уручени сертификати
По завршетку панел-дискусије, за 22 запослена у Канцеларијама за локални економски развој у 18 градова и општина, подељени су сертификати о успешно завршеној обуци и тестирању у 12 области. Те области подразумевају изградњу односа са пословном заједницом, подршку почетницима у бизнису, подршку новим улагањима, сарадњу са другим општинама и градовима, промоцију привреде и инвестиције. Мирјана Мецић Маринковић, из Одељења за локални економски развој града Шапца, једна је од 22 добитника сертификата.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa