Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
АЛЕРГИЈА И ЦЕЛИЈАЧНА БОЛЕСТ
У ДОМУ ЗДРАВЉА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ИНТОЛЕРАНЦИЈИ ГЛУТЕНА

АЛЕРГИЈА И ЦЕЛИЈАЧНА БОЛЕСТ

У Дому здравља “Др Драга Љочић”, професор др Недељко Радуловић одржао је предавање на тему Интолеранција глутена, алергија, целијачна болест и нецелијачна сензитивност. Том приликом, уручена је награда истакнутом педијатру др Мирјани Терзић Јанковић, поводом одласка у пензију.
- Задовољна сам зато што сам радила оно што волим и када бих поново бирала, изабрала бих исто. Интересовање за струку неће престати одласком у пензију, истакла је др Терзић Јанковић.
Последњих година све чешће се говори о штетности глутена. У питању је протеин који се налази у бројним житарицама попут пшенице, јечма и ражи, које су свакодневно присутне у јеловницима. Ова протеинска компонента обезбеђује додатну “лепљивост“ и еластичност код бројних производа од брашна, па је готово незаобилазана у данашњој пекарској индустрији. У скривене изворе глутена спадају и медикаменти, кармини за усне, те средства за одржавање хигијене усне дупље. Сви ти производи само додатно појачавају шансе да дође до појаве алергија на глутен. Данас знамо да се он налази у преко седамдесет одсто намирница индустријског порекла, јер се пре свега користи као емулгатор и стабилизатор у производима. Готово сваки прерађени производ у себи садржи глутен, сем кад је на самој етикети наглашено да је намирница „глутен фрее“. Тада је потпуно безбедна и за оболеле од целијакије.
- Целијачна болест је трајни, доживотни облик неподношења глутена, односно глијадина и сродних беланчевина присутних у брашну од пшенице, ражи, јечма и овса. Поремећај је наследног карактера, јавља се код генетски предиспонираних особа које у склопу исхране користе производе од ових житарица. Целијачна болест се код припадника беле расе среће код једног од 300 становника, док је веома ретка код обојене популације, истакао је др Недељковић.
Симптоми целијакије муњевито се развијају и веома су опасни – копривњача, ангиоедем, атопијски дерматитис, астма, дигестивне сметње и анафилаксија.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa