Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ПРОМОЦИЈА ХУМАНИХ ВРЕДНОСТИ
УЧЕНИЦИ ОШ „НАТА ЈЕЛИЧИЋ“ УЧЕСТВОВАЛИ НА 4. ФЕСТИВАЛУ ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

ПРОМОЦИЈА ХУМАНИХ ВРЕДНОСТИ

Ученици ИИИ3 ОШ „Ната Јеличић“ Маја Радуловић, Кристина Кораћ, Лука Ахметовић, Анђела Водопија, Катарина Макевић са својом учитељицом Радмилом Стојићевић из ИИИ3, двема младим волонтеркама Мином Танасић и Катарином Јовић и самосталном стручном сарадницом Црвеног крста Шабац Снежаном Петровић представљали су наш град на 4. Фестивалу позоришних представа Црвеног крста Србије. Овај Фестивал, који се одржао од 5. до 7. априла, у Театру 78 у Београду, део је програма „Промоција хуманих вредности“ који се реализује већ десет година.
- Црвени крст Шабац је од самог почетка у овом програму који је настао као одговор на повећање вршњачког насиља које је постало све видљивије. Основни циљ је, да кроз интерактиван рад са децом освестимо неке основне појмове везане за толеранцију, дискриминацију и стигматизацију, културни идентитет, ненасилно решавање сукоба, родну равноправност, дечја права и превенцију насиља путем електронских медија. Циљ рада са децом није био да се само усвоје појмови везани за ове теме, већ да им то постане стил понашања и живљења, односно да односи са другима буду испуњенији, свеснији и бољи - рекла је Снежана Петровић.
Како се програм стално развијао добио је нову форму и то у виду овог Фестивала у коме учествују деца са представама које су осмислили едуковани млади волонтери.
- Деца су својом глумом дочарала једну животну ситуацију у којој је другарица доживела насиље путем интернета, али и спознају о преживљавању, непријатности, понижења, љутње и беса те другарице. Порукама на крају представе побрали су буран аплауз пуног Театра 78. Током три дана фестивала имали су прилику да погледају и осталих двадесет пет представа из градова и општина, учесника Фестивала али и да упознају своје вршњаке из различитих крајева наше земље. Деца су се вратила обогаћена новим сазнањима са жељом да ширимо и понашамо се у складу са поруком да је толеранција - поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим културама и да ћемо једино тако градити хуманије друштво – поручила је Снежана Петровић.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa