Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
ОДРЖАНА У ШАПЦУ ПАРТНЕРСТВОМ ДО ПОСЛА
УВОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “ПОДРШКА РАЗВОЈУ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА”

ОДРЖАНА У ШАПЦУ ПАРТНЕРСТВОМ ДО ПОСЛА

“Овим Пројектом посебна подршка се даје развоју образовања и запошљавања младих и жена. То је за будућност ове земље, најбитнија подршка која може да се пружи”, рекао је амбасадор Аустрије. “Град је ове године одвојио више од 600.000 евра за подршку запошљавању кроз Локални акциони план запошљавања и то је још једна од ствари којом се истичемо као јединствени у региону”, истакао је градоначелник Шапца. “Очекујемо од другог корака СЕЕД да добијемо што више компетентних људи за тражење посла, али и да наша локална администрација буде још способнија да одговори на све захтевније потребе привреде”, изјавио је председник Скупштине града Шапца
Први међународни састанак и уводна конференција Пројекта „Подршка развоју образовања и запошљавања“ (СЕЕД СТЕП ИИ), одржана је прошлог четвртка у Шапцу. Том приликом у нашем граду су боравили амбасадор Аустрије Јоханес Аигнер и представници партнера на пројекту СЕЕД ИИ.
Пројекат има за циљ промоцију запошљавања жена и младих у Шапцу, општинама Апатин, Кула, Владичин Хан и Сурдулица кроз подстицање сарадње локалних самоуправа, Националне службе за запошљавање, пословног сектора и осталих релевантних субјеката у оквиру партнерства за запошљавање.
Пријем у Градској кући
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић приредили су пријем у Дуњића кући за аустријског амбасадора Јоханеса Аигнера. Пријему су присуствовали и партнери града у Пројекту СЕЕД ИИ који се финансира средствима Аустријске развојне агенције и организације “Волксхилфе Солидарита”.
-Велико ми је задовољство што могу поново да будем у Шапцу. Боравио сам овде неколико пута раније, а последњи пут после страшних поплава 2014. године, у вези са помоћи Аустрије Шапцу. Сада сам ту да учествујем у потписивању једног веома занимљивог и битног пројекта, који Аустријска развојна агенција финансира у износу од милион евра. Овим Пројектом посебна подршка се даје развоју образовања и запошљавања младих и жена. То је, за будућност ове земље, најбитнија подршка која може да се пружи, рекао је амбасадор Аустрије.
Градоначелник Зеленовић се захвалио амбасадору и партнерима на Пројекту и подршци. Истакао је да овај Пројекат треба да омогући људима који траже посао да буду још квалитетније оспособљени како би могли да зараде више, што је и политика града.
-Поносан сам на чињеницу да смо у протеклих неколико година, са партнерима из Аустрије и нашим консултантима из агенције Тара, успели да развијемо неколико пројеката који доприносе томе да буџет града додатно оснажимо како бисмо могли да инвестирамо у велике и важне пројекте. Град је ове године одвојио више од 600.000 евра за подршку запошљавању кроз Локални акциони план запошљавања и то је још једна од ствари којом се истичемо као јединствени у региону, рекао је градоначелник.
Председник Скупштине града, Немања Пајић, навео је да се Шабац пројекту СЕЕД прикључио пред крај његове прве фазе и да су се одмах осетили бенефити тог учешћа.
-Издвајамо највише новца у региону како би наши суграђани лакше дошли до посла и били што оспособљенији. Очекујемо сада и од другог корака СЕЕД да наставимо тим путем и имамо што више људи компетентнијих за тражење посла, али и да наша локална администрација буде што способнија да одговори на све захтевније потребе привреде, рекао је Пајић.
Искуства градова
партнера
Партнери на пројекту осим аустријске организације из Беча су и консултантска кућа Тара Интернатионал Цонсултинг из Новог Сада, Новосадски хуманитарни центар, Град Шабац и општине Апатин, Кула Сурдулица и Владичин Хан.
Општина Апатин је била партнер на претходном СЕЕД СТЕП пројекту који је трајао три године, у току којег је запослила седам младих људи, односно, дали су им годину дана приправничког рада.
-Спровели смо обуку коју су они прошли у писању пројеката и сада већ увелико раде. Надамо да ће и СЕЕД СТЕП 2 да буде тако користан. Изузетно велики значај је учешће на том пројекту, самим тим што је циљ промоција запошљавања младих и жена. Ја као координатор Канцеларије за младе у Општини Апатин, веома сам свесна и знам какво је стање по питању младих и њиховог запослења – истакла је Милана Срдић координатор Канцеларије за младе Апатин.
Градоначелник Општине Пећ Ислам Хусеј, закључио је да Град Пећ и Шабац имају доста тога заједничког и по броју становништва и по амбицијама које треба да се реализују.
- Први утисци које је Шабац на нас оставио су фантастични. Имамо много тога да научимо на заједничком путу у току партнерства са овим градом. Град Пећ има доста капацитета, младих људи, много радне снаге али можда немамо толико искуства које нам је потребно за запошљавање и повезивање. Захваљујем се у име нашег града и у име нашег градоначелника на дивном пријему – изјавио је Ислам.
Лидери у региону
Значај пројекта потврдила је и начелница Одељења за друштвене делатности Бојана Младеновић која истиче да је поред директне подршке смањења незапослености битно и унапређење капацитета како би се што боље одговорило на захтеве привреде када је у питању тржиште радне снаге.
-Задовољство ми је што смо данас имали прилику да у оквиру међуопштинског састанка имамо и уводну конференцију на пројекту СЕЕД СТЕП 2. Прошле године смо постали придружени члан док је још увек трајао део пројекта СЕЕД 1 где смо имали прилику да се сусретнемо и упознамо са партнерима од којих смо чули примере добре праксе. Захваљујући СЕЕД представили смо наш локално-акциони план али и видели неке мере које смо уврстили у овај садашњи локално-акциони план запошљавања, чиме смо постали лидери у региону с обзиром на то да смо одвојили највише средстава до сада – истакла је Бојана.
Улога Града Шапца је развој локалног партнерства за запошљавање те као пример добре праксе послужиће осталим општинама из шире регије да формирају своја партнерства за запошљавање. Кроз пројекат СЕЕД Степ ИИ, Град Шабац ће развити и стратегију развоја људских ресурса која треба да помогне у бољем планирању образовања младих за запошљавање у складу са потребама тржишта рада и правцима развоја града Шапца.
М.М.-К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa