Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
ОТВОРЕН ПРВИ ВЕГАНСКИ РЕСТОРАН У ШАПЦУ

Частимо себе здрављем

“Остварио се мој сан који је присутан већ четири године а то је да моја искуства у здравој исхрани биљном храном пренесем и суграђанима, да им дам могућност да пробају, да отклоне предрасуде и да промене неке своје навике у исхрани”, каже Славица Илић
Промена начина исхране, припремање и одабир састојака, све су присутнији у свакодневном животу. Мало због стварне потребе, мало због популарности и промоцији „здравог живота, а мало због успешних спортиста који примењују такву исхрану, све чешће чујемо неке нове, у почетку чудне, рецепте. Тако је и Шабац добио први вегански ресторан -“Корен, лист и плод” у улици Проте Смиљанића а власница Славица Илић објашњава шта је то „веганска храна“
-Остварио се мој сан који је присутан већ четири године а то је да моја искуства у здравој исхрани биљном храном пренесем и суграђанима, да им дам могућност да пробају, да отклоне предрасуде и да промене неке своје навике у исхрани. Да их можда инспиришем да и сами почну да праве код куће специјалитете од биљне хране која је сирова, значи није термички обрађена на температури вишој од 45 степени и због тога је изузетно здрава јер задржи све витамине минерале и ензиме, каже Илићева.
Она већ четири године у исхрани користи искључиво намирнице биљног порекла. Чак 80 процената хране коју користи је сирова. Већина намирница је или органског порекла или произведена на традиционалан начин.
-Састојке набављам свуда, на пијаци, у маркету, из своје баште и баште суграђана. Једноставно, потребно је искуство да у овом начину исхране пливамо што боље умемо. Не можемо се ослонити на намирнице које су прскане али зато можемо имати своје добављаче, своје пољопривреднике од којих купујемо. Рецимо ја имам пољопривреднике од којих купујем годинама. Тако ћемо смањити унос штетних хербицида и пестицида. Мене је то занимало и радила сам анализу везану за пестициде и хербициде у телу, с обзиром да се храним биљном храном, и резултати су увек били испод дозвољеног нивоа. Тако да сам веома задовољна. Користим и органску храну кад год сам у могућности. Имам и своју башту у оквиру Шабачке градске баште. Подсетила бих грађане да смо још увек присутни и да се јаве и придруже. Ми тамо производимо на традиционалан начин без употребе пестицида и хербицида и када сам у могућности да из башта суграђана узмем неке намирнице. То јесте у мањем проценту, таква је стварност али не треба да чекамо моменат када ће се то променити већ треба просто да дамо шансу себи - шта можемо данас да учинимо. Постоји и тај наговештај да ће Шабац ускоро добити Пијацу органске хране, прича Славица Илић.
Веганска храна је посна, искључиво биљног порекла. Спрема се пажљиво и по специфичним рецептима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa