Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
МЕДАЉЕ ЗА СУВУ ШЉИВУ И ЧИПС ОД ЈАБУКЕ
ВЕЛИКИ УСПЕХ ШАБАЧКОГ БРЕНДА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

МЕДАЉЕ ЗА СУВУ ШЉИВУ И ЧИПС ОД ЈАБУКЕ

Шабачки бренд „ЗаДруга“ добитник је награда на Новосадском сајму пољопривреде. Сува шљива је освојила велику златну медаљу на 84. Међународном новосадском сајму пољопривреде, чипс сушена јабука освојио је златну медаљу. Предузеће Агро Ирис титулу шампиона квалитета групе производа за суву шљиву.
Заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић изјавио је тим поводом на конференцији за штампу у Градској кући, да су награде Новосадског сајма пољопривреде потврда да је пољопривредна политика Шапца на добром путу.
Костадиновић је рекао да је Шабац пронашао модел који је омогућио пољопривредницима да зараде више од посла којим се баве.
-Ми смо препознали потенцијал удруживања пољопривредника и нашли смо модел како да они зараде више, што је суштина наше пољопривредне политике. Омогућили смо им да уместо продаје сировине, пласирају на тржиште прерађено воће као готов производ – истакао је Костадиновић.
Према његовим речима, продајом сушеног воћа може да се заради дупло.
- Награда Новосадског сајма је потврда да смо на добром путу, а верујем да ће након овог признања Шабац постати пример добре праксе и да ће други градови поћи нашим стопама, казао је Костадиновић.
„ЗаДруга“ је бренд социјалног предузећа “Агро Ирис”, које је настало у оквиру пројекта ,,Рурални развој након поплава“, а основали су га Град Шабац и Аустријска развојна агенција. Пројекат спроводе АСБ Аустрија са својим локалним партнером ИДЦ, а финансирају Аустријска развојна агенција и Град Шабац.
Игор Којичић, координатор пројекта, захвалио се граду Шапцу и људима који су препознали ову идеју.
- У пројекту учествују 22 пољопривредника из шабачког краја, од почетка пројекта прерадили су 30 тона воћа. Њихови производи могу се наћи у малопродајним објектима по цени од 90 до 160 динара у зависности од врсте. Цена сушеног воћа била је дупло виша него цена сировог. Килограм шљиве је прошле године на тржишту вредео између 15 и 17 динара, а ми смо је плаћали 30, плус су пољопривредници плаћени за рад током сушења – додао је Којичић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa