Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ  ЈЕ СРЦЕ ГРАДА
КОМПОСТИРАЊЕ ЗЕЛЕНОГ ОТПАДА

КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЈЕ СРЦЕ ГРАДА

ЈКП “Стари град” и Универзитет за примењену екологију “Футура”, протеклог четвртка, организовали су предавање у Центру за стручно усавршавање у Шапцу. О технологији компостирања зеленог отпада говорила је Данијела Гаврић, председник надзорног одбора ЈКП “Стари Град”.
- Трошкови транспорта и одлагања отпада на регионалну депонију “Срем-Мачва” представљају велики проблем за предузеће. Да бисмо смањили количину отпада, приступили смо технологији компостирања зеленог отпада. Ми га ситнимо, затим слојевито слажемо и третирамо у временском периоду од два до три месеца у ком долази до сазревања, односно до процеса ферментације, након чега зелени отпад прелази у компост, односно, органско ђубриво. У Градском зеленилу прикупили смо тридесет тона зеленог отпада и третирали га природним средством на површини где садимо украсно биље, истакла је Гаврићева.
ЈКП “Стари Град” одазвао се акцији “Очистимо Земљу за један дан”. Реч је о великом светском пројекту „Лет’с До Ит“, који је пре десет година покренут у Естонији, када је у једном дану ова земља очишћена од депонија. Према подацима Агенције за заштиту животне средине, у Србији има три хиљаде дивљих депонија, а само у Шапцу регистровано је преко двеста тридесет.
- Припрема се велика светска еколошка акција чишћења сто педесет земаља у једном дану. У плану је да се укључи триста осамдесет милиона волонтера, што је пет одсто светске популације. Цела структура је замишљена као мрежна, поделили смо Србију на дванаест региона, који имају своје лидере, као и свака општина. Важно је да лидер сарађује са управом града и комуналним предузећем, које је за нас срце града, нагласио је Душан Јаковљевић, председник организације „Лет’с До Ит Србија“ и додао да је од седам стотина мејлова, колико је послато, одговорено на двадесет - Међу првима су били Шапчани.
Компостирање је биолошка разградња органске материје, под утицајем микроорганизама у аеробним условима. Током процеса компостирања долази до стабилизације биоразградивог отпада (влажна и чврста органска материја, отпад од хране, баштенски отпад, папир, картони...). Основна разлика између процеса компостирања и природног разлагања јесте у чињеници да је компостирање контролисан процес, у ком су неопходни кисеоник, вода и микроорганизми. Индикатор успешности процеса је развијање топлоте у компосту.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa