Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
НЕМА ДРУГОГ ВРЕМЕНА ЗА КУЛТУРУ
ЗА ПРОЈЕКТЕ У КУЛТУРИ ОД МИНИСТАРСТВА 6,6 МИЛИОНА ДИНАРА

НЕМА ДРУГОГ ВРЕМЕНА ЗА КУЛТУРУ

Подржани пројекти који се тичу како савременог стваралаштва тако и културног наслеђа
Поводом пројеката установа културе за које су освојили новац на конкурсима Министарства културе и информисања, у среду 3. маја, одржана је конференција у Дуњића кући. Шабачке установе културе су на овогодишњем конкурсу освојиле 6,6 милиона динара што је три пута више у односу на претходну годину. О програмима који ће бити финансирани, говорио је члан Градског већа Игор Марсенић, директорка Библиотеке шабачке Соња Бокун Ђинић, директор Народног музеја Марко Бингулац, представник Међуопштинског историјског архива Радомир Петровић и директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.
Завршени су овогодишњи конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије, наше установе културе су оствариле изузетан резултат и повукле значајна средства. Подржани су пројекти који се тичу како савременог стваралаштва тако и културног наслеђа, истакао је члан Градског већа Игор Марсенић и додао:
-Оно што бих хтео да нагласим овим путем је да у јавном говору постоји једна реченица која се врло често користи и мене прилично забрињава, а гласи: ”Није време за културу”. Та реченица, није тачна јер нема другог времена за културу осим овог у којем тренутно живимо, а другог времена нећемо имати. Друга ствар која је важна да се напомене је да се ова реченица понавља у нашем јавном говору отприлике од како смо направили државу 1804. године. Да је та реченица била толико доминантна у јавном дискурсу, ми вероватно никада ништа не бисмо направили, јер увек има неких важнијих ствари. Срећом, увек је било прегалаца и ти прегаоци су мењали ствари и доносили додатне вредности. Зато ипак постоји традиција, постоје нека остварења иза нас и постоје неке основе да можемо да претпоставимо да ћемо и даље имати ствараоце, установе и институције које ће те ствараоце и њихово стваралаштво пратити.
Од 2007. до 2017. године Библиотека шабачка је од Министарства културе на разним конкурсима у више области до сада добила око 46 милиона.
-Један од начина да радимо боље и више био је да се јављамо на конкурсе Министарства културе и то од 2007. године. Први конкурс на којем смо учествовали била су почетна средства за градњу Анекса. Градио се годинама и хвала Богу завршен је. Моје велико задовољство је што ове године завршавамо конзервацију старих и ретких књига. То је посебна збирка у којој имамо 465 књига. Од тих књига по процени стручњака из лабораторије у Народној библиотеци Матици Српској требало је да се конзервира одређени број књига и ове године пошто смо добили 1.613.000 ове године на конкурсу за конзервацију и рестаурацију фонда ми ћемо у овој години имати 239 књига које су прошле конзервацију и рестаурацију, и два часописа – истиче Соња Бокун Ђинић.
Кустоси Народног музеја традиционално учествују на пројектима на конкурсу Министарства културе и од њих добијају средства. У току протеклих година осим средстава добијених за конзервацију, Министарство културе уложило је и у сталну поставку коју је Музеј отворио 2015. године.
-Ове године одобрен је пројекат музејског саветника Татјане Марковић “Савремено стваралаштво” везано за Октобарски салон, а други пројекат који је одобрен односи се на археолошка истраживања од музејског саветника Момира Церовића, а односи се на археолошко истраживање Старчевачко-винчанског локалитета који се налази у селу Десић. Вредност пројекта Татјане Марковић је 300.000 динара, а вредност пројекта Момира Церовића је 700.000 динара. Захваљујем се Министарству културе, а такође и мојим драгим колегама и надам се да ћемо наставити са добијањем средстава – навео је Марко Бингулац.
Министарство културе је такође препознало и значај пројекта из музичке уметности, о чему сведочи изјава директорке Културног центра.
-Хтела бих да се захвалим Игору Марсенићу од кога је кренула иницијатива за пројекат када је музичка уметност и музичка култура у питању. Захваљујем се и Министарству културе које дуги низ година даје новац за награду “Лаза К. Лазаревић”. Препознат је рад мојих колега Филипа Ковачевића и Катарине Јанковић Поповић која је направила пројекат и то је први пут да се једна врста пројекта из музичке уметности финансира из средстава Министарства културе. То је пројекат који смо ми прошле године започели са иницијативом у циљу да се, поред музичког Ускршњег рок маратона који је ове године био 18. по реду, паралелно са тим обележи прича о Миомиру Грујићу Флеки који је као сликар, музичар и алтернативни уметник био значајна личност – истакла је Соња Петровић Јагић.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa