Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОНОВО ТВРДИ - БОЉИ ЖИВОТ ВЕЋ
КРАЈЕМ 2017. ГОДИНЕ

ХОЋЕ ЛИ ЈЕДНОМ И БИТИ

Запослени у јавном сектору и пензионери би требало да крајем године добију већа примања. Лазић: „Грађани раде за плате које нису довољне ни да им обезбеде егзистенцију.“ Катић: „Дефиниција лудила јесте радити исту ствар стално, а очекивати да ће резултат бити другачији.“ Николић: „Најважније је дати добро обећање“
Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поново нам је обећао бољи живот, овог пута – до краја текуће, 2017. године.
По најновијем обећању, које је дао током пуштања у рад 15 километара и 15 метара железничке пруге код Лесковца, запослени у јавном сектору и пензионери би требало да крајем године добију већа примања, а сласти бољег живота би требало да осете и запослени у приватном сектору, јер је Вучић рекао да ће бити повећана минимална цена рада.
Одборница Демократске странке у Скупштни града Јелена Лазић каже да Србија данас, живи у две реалности које немају много додира једна са другом.
- Са једне стране нам се путем медија, од Вучића и његове свите, приказује једна, претежно ружичаста стварност. Судећи по њој, ми живимо у просперитетној и уређеној држави. Држави која је из дана у дан све напреднија, у сваком погледу. Држави која је решила проблем незапослености, па тако, према речима Вучића, у Србији нема незапослених – каже Лазић.
По њеним речима, с друге стране, у Србији далекој од Вучићеве и медијске пажње, грађани раде за плате које нису довољне ни да им обезбеде егзистенцију и извршавају самоубиства због неисплаћених зарада.
- Наши властодршци покушавају да нам сведу живот на „хлеба и игара“. А кад смо већ код хлеба, било је обећања и за његово појефтињење. Шта су истине а шта илузије, ипак, најбоље се види приликом отварања новчаника или фрижидера – додаје Лазић.
Да ће нам бити боље, не верује ни Божидар Катић, председник Градског одбора Нове Србије и члан Градског већа.
- Дефиниција лудила јесте радити исту ствар стално, а очекивати да ће резултат бити другачији. Наша Влада, и један човек који се за све пита и о свему одлучује, већ пет година воде истоветну економску политику, и сваке године живимо све горе. Дакле, тешко да ће нам бити боље – сматра Катић.
Економиста Горан Николић каже да је Србија, по економским показатељима, на петом месту од последњег. На премијерову пројекцију да ћемо живети боље за осам месеци, каже да то није рок који је за економију релевантан, и сматра да се ништа битно неће десити.
- Мартовска плата је већа за 0,6 одсто од мартовске плате прошле године. Тим темпом за 97 година ће плата бити дупло већа. Мислим да се за 8 месеци не може десити нешто битно, као што се ништа битно није десило у претходних осам месеци. То није рок који је у економији релевантан, ти краткорочни рокови су битни само у негативном смислу – каже Николић.
Према његовим речима, најважније је дати добро обећање. Уопште није битно како је сада, нити је то било релевантно приликом гласања, закључује Николић
ЈЕДИНО ИСПРЕД МАКЕДОНИЈЕ
Просечна плата у Србији у марту износи 47.814 динара, односно 383 евра, према подацима Републичког завода за статистику. Према Вучићевим речима од пре неки дан, просечна плата у Србији је 393 евра. Подсећања ради, премијер Вучић је у децембру најавио просечну плату од 400 евра већ у марту, и 500 до краја године, али у истој изјави је рекао да ће у децембру бити ипак – 430 до 440 евра. Недостаје само 17 евра, али да не цепидлачимо толико, ту смо негде. Рачунајући цео регион, плате у Србији су веће само од плата у Македонији које износе 364 евра. Највише су у Словенији – 1.020 евра, следи Хрватска са 750, Црна Гора са 503, и БиХ са 428 евра.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa