Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
СТВОРЕН ПОВОЉАН ПРИВРЕДНИ АМБИЈЕНТ
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗАПОШЉАВАЊА У ПОСЕТИ КОМПАНИЈАМА У КОЦЕЉЕВИ

СТВОРЕН ПОВОЉАН ПРИВРЕДНИ АМБИЈЕНТ

Прошле недеље директор НСЗ филијала Шабац Радивоје Мићић потписао је уговор са фабриком за производњу пиротехничких средстава за обуку на захтев познатог послодавца чија је вредност 90.000 динара по незапосленом. На тај начин тромесечну обуку у овој компанији која планира да запосли 150 радника обавиће најпре десет лица, а потом још толико.
Потписивању уговора присуствовали су и директор НСЗ Репубике Србије Зоран Мартиновић, председник УО Дарио Мачкић, директор сектора зподршку запошљавања Неда Милановић као и саветник у испостави Коцељева Драган Ђермановић.
У пратњи највишег општинског руководства обишли су и фабрику за производњу обуће “Карина мода” са којом НСЗ сарађује већ две године, од почетка њеног рада.
Руководство ове италијанске компаније у Коцељеви оценило је да је сарадња са НСЗ и локалном самоуправом веома успешна те да се труде да фабрика постане што је могуће јача, са што бољим резултатима.
–Захвални смо на сарадњи и помоћи коју су нам пружили. Били смо веома посвећени и уз мали напор смо дошли до добрих резултата. Фабрика је почела са радом пре две године. Данас запошљава 260 људи а резултати довољно говоре сами за себе. Од октобра до данас је произведено 240.000 пари обуће тако да фабрика расте - поручио је директор “Карина моде” Живан Бајић.
Директор НСЗ подсетио је да је резултат двогодишње сарадње са овом италијанском компанијом значајан број лица која су након обуке добила посао.
–Већ другу годину за редом сарађујемо са програмом обуке за познатог послодавца и он је већ искористио наше подстицаје за 55 запослених. Ми свакако исказујемо спремност да у складу са њиховим потребама укључимо још више лица и да дамо финансијски подстицај. Важно је да наши подстицаји иду ка оним послодавцима који имају здраво пословање, који су ликвидни, који не отпуштају и који испуњавају све уговорне обавезе које закључе са НСЗ - изјавио је директор НСЗ РС Зоран Мартиновић. Директор у филијали Шабац оценио је да је сарадња НСЗ и коцељевачке општине одлична.
-Поред ових мера у оквиру ЛАПЗ финансирамо два милиона динара за јавне радове. Општина је одвојила два милиона и још толико даје НСЗ. У оквиру јавних радова 60 људи ће ове године бити ангажовано - рекао је Радивоје Мићић.
На евиденцији НСЗ у Коцељеви тренутно има 1.650 незапослених што је за 150 мање у односу на исти период прошле године.
–Просек запослења са евиденције у овом кварталу је око 30 лица месечно. У мају ће у рад Црвеног крста бити укључено и осам лица са инвалидитетом у јавне радове као и три у комунално предузеће “Прогрес” што финансира република, док ће у августу око 50 лица бити ангажовано у локалне јавне радове које финансира општина. Такође у овом месецу се укључује и одређени број лица у стручну праксу а поднето је и 20 захтева за самозапошљавање и чека се коначна ранг-листа лица која су добила средства у висини од 180.000 динара за покретање бизниса - истакао је саветник НСЗ испоставе у Коцељеви Драган Ђермановић и најавио да се у овој години очекује отварање још једне фабрике обуће као и да постоје наговештаји за још две инвестиције.
–Створен је привредни амбијент захваљујући локалној самоуправи да нашу општину посети највише руководство НСЗ које је препознало привредни развој ове општине и жели да помогне преко обука за познатог послодавца. Први пут је директор НСЗ посетио ову општину. Тржиште рада у Коцељеви је тренутно такво да незапослена лица “бирају” где ће да раде - оценио је Ђермановић.
Покренута пробна производња
Фабрика за производњу пиротехничких средстава “Балканиа Л.Т.Д.” , у коју је уложено три милиона евра, искористила је програм за десет лица која ће најпре проћи обуку у трајању од три месеца а након тога компанија је у обавези да са свима који заврше обуку закључи уговор о раду на неодређено време. Према речима директора ове компаније тренутно је покренута пробна производња у оквиру које је ангажовано 30 радника али ће, када буде достигнут пун капацитет, посао добити укупно 150 лица.
–Заиста нам у великој мери помаже општина и НСЗ и ми смо им због тога веома захвални. Сама производња је до сада непозната у Републици Србији која још од Краљевине Србије има развијену наменску индустрију у области наоружања. Интересовање за наше производе је изузетно јер је тржиште за пиротехнику у Европи велико. Милијарда и по евра је увоз из Кине, а ово је једина фабрика у Европи за ту врсту наменске пиротехнике за употребу у цивилне сврхе. Радићемо и професионалну пиротехнику за ватромет, али и неку техничку, нпр. сигналне ракете за спасавање на мору - рекао је Јанез Хајдич, директор фабрике која је у потпуности извозно оријентисана.
Према његовим речима ово је једна од најмодернијих фабрика која поседује чак пет система безбедности.
–Ту је електронски степен безбедности. Уколико у погонима температура пређе 110 степени одмах се пушта вода у просторији. Зато имамо 200 хиљада литара воде у базену. Сваки производни погон је опасан бедемима и уколико би дошло до експлозије она би била усмерена у ваздух. Такође имамо и јављаче пожара као и ХД дневно-ноћне камере. У зградама су намештени специјални антистатик подови, антиексплозивне сијалице, користи се антистатична опрема и обућа за раднике и око фабрике имамо прстен од 1,5 километара хидрантске мреже. Можемо рећи да је ово најмодернија фабрика са високим степеном безбедности. Велику пажњу поклањамо обуци радника пре него што дођу у прилику да раде самостално у погону. Радимо на томе да их упознамо са системом рада безбедности тако да нико не може добити радно место пре него што прође одређене психо-тестове који су нам од изузетне важности и не савлада у потпуности обуку - истакао је Хајдич.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa