Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
Инфламаторне болести црева у све већем порасту

РАНО ДИЈАГНОСТИКОВАЊЕ ОД ПРЕСУДНОГ ЗНАЧАЈА

Прошлог четвртка, у Клубу Опште болнице Шабац, одржано је предавање “Улцерозни колитис”. Гост на предавању била је асс. др Драгана Мијач са Клинике за гастроентерологију Клиничког центра Србије.
Улцерозни колитис је све учесталије инфламаторно обољење црева које захвата дебело црево. Карактерише се присуством специфичних улцерација и ерозија на слузокожи. Непознат је тачан узрочник, али постоје бројни животни фактори који се сматрају одговорним за настанак болести: генетски фактори, фактори животне средине, аутоимуне болести и сл.
-Ову тему смо изабрали зато што је у последњих десетак година пораст ове болести свуда у свету, а код нас се нажалост још увек каска са дијагнозом, што је јако битно за лечење ове болести. Врло је важно да се на време постави дијагноза. Данас смо овде да попричамо о симптомима и карактеристикама ове болести, како бисмо што раније поставили дијагнозу - истиче Драгана Мијач.
Симптоми улцерозног колитиса су константна дијареја са примесама крви и слузи, болови у трбуху, изражена малаксалост, слабост, а некада и повишена температура пропраћена боловима у зглобовима. Болест се јавља у било ком животном добу, а најчешће између 15. и 35. године. Обољење је подједнако заступљено код оба пола.
-Поносни смо што се докторка Драгана Мијач одазвала нашем позиву јер су инфламаторне болести црева у све већем порасту. Ми ћемо овим предавањем практично заокружити једну целину о болестима црева, које су јако битне за наше лекаре како би на време препознали симптоме и упутили своје пацијенте гастроентеролозима у циљу спречавања компликација – навела је директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Јасмина Станковић и истакла да ће особље Дома здравља наставити са традицијом позивања професора са терцијарног нивоа, јер ће се само тако подићи ниво квалитета здравствених услуга на највиши могући ниво.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa