Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
Превазилажење родних стереотипа
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕВОЈЧИЦА У ШАПЦУ

Превазилажење родних стереотипа

Међународној манифестацији Дан девојчица, одржаној у деветнаест градова у Србији, прошлог четвртка придружио се и Шабац. Њену реализацију подржала је немачко-српска развојна сарадња кроз пројекте „Подстицање запошљавања младих“ и „Реформа средњег стручног образовања“ које реализује ГИЗ са својим партнерским министарством.
- Дан девојчица има за циљ да се девојчице/девојке оснаже да приликом одабира својих професија и будућих занимања руководе личним интересовањима, способностима и талентима и превазилазе родне стереотипе. Основна школа „Јеврем Обреновић“ као менторска школа из области професионалне оријентације још пре шест година иницирала ову активност у којој учествују и друге школе. Ми смо овога пута водили двадесет девојчица у „Галеб гроуп“ где су се упознале са занимањима која су типично мушка, а успешно их воде жене - лидерска, инжењерска, занатска, машинска и сл. – рекла је Снежана Мраовић, психолог.
Поред девојчица из „Јевремове“ школе препуне утисака биле су и њихове вршњакиње из ОШ „Јанко Веселиновић“ које су посетиле Библиотеку шабачку, ОШ „Николај Велимировић“ које су обишле „Ауру“ и фирму за прераду сирове хране „Корен, лист и плод“. Придружиле су им се и ученице из ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ из Прњавора обиласком ветеринарске станице.
Од 2011. године, када је Дан девојчица први пут организован у Србији, у овој манифестацији учествовало је више од 9.500 девојчица и девојака. Ове године око 1.000 девојчица и девојака из шездесет основних школа, двадесет средњих и пет Канцеларија за младе посетило је четрдесет предузећа, двадесет средњих школа и пет факултета.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa