Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
ОСАМНАЕСТ ГОДИНА ОД ПРВОГ БОМБАРДОВАЊА ШАПЦА 1999. ГОДИНЕ

БОМБЕ У ВРЕМЕ РУЧКА

Сам град први пут је гађан у уторак, 11. маја. “Сви смо били у неком убеђењу да за тај ‘културни и цивилизовани’ свет који убија, Шабац није битан”, каже Живадинка Веселиновић са “Американкиног имања”. Живорад Ненадовић је од задобијених повреда преминуо, док је још шест Шапчана повређено, када су у послеподневним сатима бомбе бачене на град пети пут
Током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, Шабац је дуго одолевао нападима. Прве бомбе пале су на предајник Радио „Шапца“ 1. маја. Следећег дана код Накучана је оборен амерички ловац-бомбардер Ф16.
Сам град први пут је гађан у уторак, 11. маја и то у трећем налету непријатељске авијације на овај крај тог дана. Пре тога, трећи пут су бомбе бачене на већ уништен предајник Радио „Шапца“ у Корману, затим на ТВ предајник на Церу, а потом и на Чавић. Напади су се догодили усред дана, у време када се људи углавном враћају са посла. Жртава на срећу није било, али је том приликом оштећена фасада на ОШ “Лаза К. Лазаревић”.
-Било је страшно. Пуцали су прозори на кућама. Само две куће у улици су имале подрум и сви смо трчали тамо да се склонимо. Комшију који је пролазио пешке поред касарне у тренутку напада детонација је бацила и повредио је кичму. Дуго није могао да хода. Због близине касарне, многи су се тих дана одселили на нека безбеднија места. Доста кућа је било празно, сећа се Синиша Станојловић који је тада имао 16 година и живео на Чавићу.
Потрес се осетио у целом граду и околним селима. Становницима “Американкиног имања” чинило се да су бомбе пале много ближе њима. Живадинка Веселиновић се сећа да је дан је био диван, сунчан и да су се сви већ били опустили јер Шабац до тада није био на мети.
-Сви смо били у неком убеђењу да за тај “културни и цивилизовани” свет који убија, Шабац није битан. Онда изненађење. Шок. Грунуло је. Прозори су се затресли. Имали смо утисак да је баш у близини. Престрављена деца су вриштала. Моја ћерка која тада још није била напунила седам година, била је љута на све око себе јер је сматрала да смо је лагали говорећи да Шабац неће гађати. Храбрији су бициклима одлазили према граду да провере шта је била мета. Видео се дим. Тада сам схватила колико волим овај град. Било ми је свеједно које место је циљано, сваки део је Шабац, прича Живадинка.
Цер је био стална мета НАТО бомби због предајника РТС. Ни када је предајник потпуно уништен напади нису престали. Много војске било је смештено на Цер и у околину, нажалост, без адекватног наоружања за одбрану од непријатељских авиона.
-Нас шездесетак било је смештено у Десићу. Чували смо камионе. Тамо је била и кухиња за војску. Није нам било пријатно. Имали смо само пушке и муницију, а спавали смо на поду једне дрвене викендице. Сваког дана смо гледали авионе како из Босне иду ка Шапцу, Ваљеву, Лозници... Једне ноћи, око два сата, бомбе су промашиле мету на Церу и пале ближе Десићу. Сви смо попадали, као и све посуђе које се налазило на столу у бараци. Када смо ујутру погледали кроз двоглед, бомбе су пале у шуму. Остало је десетак ари голе земље, наводи Светозар Мијаиловић из Горње Врањске, који је од почетка априла, па све до 22. јуна, 13 дана после завршетка агресије, био мобилисан.
Уторак је, изгледа, био посебно кобан по Шабац. Седам дана после првог напада уследио је и други, поново усред дана. Још једном су гађани Чавић и Цер. Поново је оштећена “Лазина”, али и Техничка школа. Поред тога, оштећен је велики број кућа, а стакла су пуцала и на становима на Тркалишту.
Наредни уторак однео је и прву жртву. Живорад Ненадовић је од задобијених повреда преминуо, док је још шест Шапчана повређено, када су у послеподневним сатима бомбе бачене на град пети пут. Пре тога, у два наврата ракетиран је Стари град. Тешко је оштећена пруга, а огромна штета нанета је на цивилним и пословним објектима.
Када су по завршетку бомбардовања сумирани резултати, укупна материјална штета је процењена на милион и по тадашњих марака. Оштећено је око 260 цивилних објеката.
Амерички понос оборен над Шапцем
Један од највећих успеха Војске Југославије било је обарање авиона Ф16 у Накучанима 2. маја у 2:15 по подне. То је био један од два авиона за које је НАТО признао да су их изгубили у овом рату. Наша војска тврдила је да је још један овакав авион погођен изнад Шапца 31. маја, а да је пао изнад Босне. Поред тога, јединица ПВО која је бранила Шабац и ширу околину, по завршетку бомбардовања изнела је и податак да су оборили и 26 крстарећих ракета.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa