Инфо

18. мај 2017.18. мај 2017.
ЗДРАВ ЖИВОТ ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ
ШАБАЦ ЈЕДАН ОД РЕТКИХ ГРАДОВА У СРБИЈИ КОЈИ ИМА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

ЗДРАВ ЖИВОТ ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Захваљујући постојању постројења за пречишћавање отпадних и индустријских вода, у Саву се слива чиста вода. Уместо да се нешто мање од шест милиона кубика канализационе воде годишње слије у Саву која загађује животну околину, река уз коју живимо добије воду која је чистија од ње. Укупна прорачуната вредност радова за комплетан завршетак постројења износи 18,2 милиона евра
На нашој планети има само 2,7 одсто слатких вода, а једва нешто више од трећине је пијаћа. Управо због тога је од највеће важности смањење загађења то мало здраве пијаће воде како би будућност планете и људи била могућа.
У Шапцу се о томе размишљало још крајем прошлог века када се родила идеја о изградњи постројења за пречишћавање воде која је већ употребљена, како код грађанства, тако и у индустрији – канализационе или отпадне воде. Шабачки водовод је урадио пројекте, конкурисано је за средства, и Шабац је данас, уз Сомбор и Суботицу, једини град који има ово постројење. Градови попут Београда, Новог Сада и Ниша немају овакво постројење.
Однедавно је завршен пробни рад овог постројења, и сада као саставни део ЈКП „Водовод“ ради самостално 365 дана у години 24 сата дневно. Милиони и милиони евра су уложени да би се престало са избацивањем отпадне воде у реку Саву и да би грађани Шапца живели у здравијој средини. Данас, захваљујући постојању постројења за пречишћавање отпадних вода које загађују животну средину, у Саву се слива чиста вода.
Радом овог постројења, спречава се загађење животне средине, конкретно водотока Саве и на тај начин у ЈКП „Водовод“ воде рачуна о здрављу будућих генарација. Десетинама година уназад та вода, настала коришћењем у домовима наших суграђана, али и у индустрији, одлазила је у Саву, а сада је то чиста и бистра вода. На тај начин се чува и земљиште, бунари и флора и фауна. Чува се и резерва здраве пијаће воде.
Ово постројење прикупља сву отпадну воду коју грађанство и привреда направе, канализациону и индустријску, одводи и пречишћава. Дневно у ово постројење „дође“ 1.700 кубика те отпадне воде, и отприлике исто толико кубика прерађене и чисте воде буде „уливено“ у Саву.
Уместо да се нешто мање од шест милиона кубика канализационе воде годишње слије у Саву, река уз коју живимо добије воду која је чистија од ње. Годишње се из те количине отпадних вода извуче пет хиљада тона муља, који ће бити прослеђен на депонију, а касније искоришћен за производњу електричне и топлотне енергије.
Када говоримо о постројењу, важно је истаћи да се ради о вишефазном пројекту. Прва фаза је завршена и она се односила на изградњу линије за воду са елементима линије муља капацитета 84.000 ЕКС, односно 84.000 просечних потрошача отпадних вода. Током радова на првој фази реконструисан је и дограђен улазни део, као и изградња дела линије муља са обезводњавањем.
Друга фаза биће започета током ове године и подразумева изградњу комплетне линије муља. Током ове фазе требало би да се преради муљ и добије електрична енергија која би се користила за потребе постројења из које би се додатно црпела топлотна енергија. Рок за завршетак ових радова је 2019. година.
Трећа, последња фаза, подразумева проширење капацитета линије воде до 126.000 ЕКС.
Укупна прорачуната вредност радова за комплетан завршетак постројења износи 18,2 милиона евра. Од тога, Европска унија је обезбедила 9,9 милиона евра, Министарство пољопривреде 3,7 милиона, а Министарство локалне самоуправе 3,2 милиона евра. Град Шабац је обезбедио 1,45 милиона евра.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa