Инфо

18. мај 2017.18. мај 2017.
НАЈГОРА ЈЕ БЕСПОМОЋНОСТ
ОЉА БЕЋКОВИЋ, НОВИНАРКА И АУТОР ЗАБРАЊЕНЕ ЕМИСИЈЕ „УТИСАК НЕДЕЉЕ“

НАЈГОРА ЈЕ БЕСПОМОЋНОСТ

Променило се на горе, а председнички избори су нас дотукли. Нејасно како се неко усуђује да каже да је данас већа слобода медија него у време Бориса Тадића. Ниједан министар не сме да ми да интервју за НИН
Утисак недеље Оље Бећковић укинут је пре три године, али прашина око гашења најгледанијег политичког програма у Србији се никако не стишава. У међувремену, Оља је наставила своју професионалну каријеру и сваке недеље у недељнику НИН објављује интервјуе.
Управо се и сада спрема за нови разговор и то са Владетом Јанковићем, некадашњим амбасадором Србије у Великој Британији.
- Занимљиво је то да сам налетела на један његов интервју из 2014. године за „Време“ и видела наслове као што их видимо и данас - Никада није било горе, Ово је страшно, Скандал. Буквално све исто као и данас. Нема потребе да радим нови интервју, све бих могла да препишем и те речи не би изгубиле на актуелности.
Али, питање је да ли је све исто као што је било 2014. или годину дана касније када је Оља добила Кључеве града Шапца.
- Променило се на горе. Најгори је тај осећај беспомоћности. Беспомоћност, беспомоћност, беспомоћност и све већа свест да неће бити ништа боље, као и откриће да може бити горе, а мислио си да не може. Председнички избори су нас дотукли у истом смислу у којем говорим за медије. Некако ми је дефинитивно јасно да је све то њихова ствар, јер то са нама нема никакве везе. И Бабић, и Гашић, и нови премијер, то је њихова ствар и игра, а ми нека се бавимо својим послом ако га имамо. Осим што ћеш овако да млатиш празну сламу, ти ништа не можеш да урадиш – каже Оља.
Према њеним речима, посебно је катастрофална ситуација у медијима.
- Постоји замка. Као, нема цензуре, јер имамо Данас, НИН, Време, Недељник... и то са стварношћу нема никакве везе. Тога има зато што нема никаквог утицаја. Немају људи 200 динара да купују недељнике. Чини ми се да се медији копрцају, да служе да се као каже да то није диктатура и цензура и да они могу да праве изложбе – истиче наша саговорница.
Новоизабрани председник УНС Владимир Радомировић изјавио је гостујући на Н1 код Југослава Ћосића да је већа слобода медија и бољи положај новинара данас за време владавине Александра Вучића, него у време Бориса Тадића. За Ољу је овакво поређење потпуно несхватљиво.
- То гостовање ми је било феноменално, јер сам први пут видела Југослава да се изнервирао, и то управо после такве тврдње новог председника УНС. Та прича је стварно потпуно несхватљива, да се неко усуђује да тако каже, јер је то потпуно исто ономе што говоре они, што говори Вучић и његови људи свакодневно. – „Када сте ви смели у време демократа да кажете нешто против демократа“ – напомиње Оља.
А, управо је „Утисак недеље“ доказ да и није било тако.
- Имате друштвене мреже, имате јутјуб, и лако могу да се пронађу емисије из тог периода. Ја сам то урадила. Вучић је гостовао 15 пута у „Утиску недеље“ од 2008. до 2012. године, у то најмрачније време владавине Бориса Тадића. Нашла сам „Утисак“ где су гошће биле Србијанка Турајлић и Јелена Триван, тада портпарол ДС, и Србијанка девет минута не може да се заустави како је ДС најужаснија странка и најгора власт. А, онда и једну са Весном Пешић и са тим истим Вучићем 2012. године где једно другом терцирају да је Тадић Хитлер над Хитлерима. Да се Борис Тадић сетио да забрани Утисак недеље, и дан-данас би био на власти – наглашава наша позната новинарка.
Каже да данас не постоји ниједан министар који сме њој да да интервју за НИН.
- Сада има једна нова министарка која има имиџ да он њој не сме ништа да каже. И ја сам мислила да она не мора да га пита. Наравно да су ми рекли да не морају да питају, али да морам да сачекам 40 сати, „да они питају“ и пошто „нису питали“ онда су ми рекли - неком другом приликом, у неком другом животу.
Не само да гарантујем, већ знам да морају да га питају. Пошто не могу одма да га нађу, како би добили одговор да ли могу да ми дају интервју, нити смеју да га позову телефоном, ми онда чекају да га они ухвате. Али, морају да га питају - завршава Оља Бећковић.
НЕ ПУШТАМ ГА У КУЋУ
Оља Бећковић каже да није адекватан саговорник за одговор на питање да ли се види светло на крају тунела.
- Предлажем ти да то питаш некога ко ће ти рећи – Види се. Дуго сам тврдила да човек не сме и нема право да говори како не гледа телевизију, како не прати Пинк и Хепи. Ти када себи дозволиш тај луксуз да то не гледаш, немаш представу где живиш. Имаш осећај да смо се сви фокусирали на Вучића, а у ствари он се фокусирао на мене, на све нас. Сада сам променила мишљење, сада не ризикујем и не пуштам га у кућу. Дајте ми један дан, једне вести, да не почињу са Александром Вучићем, не само прва вест, у првих 15 вести га има на свим телевизијама, на свим вестима – истиче Оља.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa