Инфо

18. мај 2017.18. мај 2017.
ТРЕНИНГ У ПРОЈЕКТУ УКЉУЧИВАЊА МИГРАЦИЈА У ЛОКАЛНИ РАЗВОЈ

Мигранти не долазе у Шабац

Тродневна обука за тренере у пројекту Укључивање миграција у локалне економске развоје одржана је у Шапцу од понедељка до среде. Пројекат спроводи Међународна организација за миграције, а главни финансијер је Швајцарска развојна агенција.
Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић, истакао је да проблем мигрантске кризе треба раздвојити од питања миграција.
-Последње две и по године Србија је миграционо подручје јер се налази на путу од Анкаре до Амстердама. Међутим, много и наших људи мигрира у иностранство. Миграције су у Европи и свету прихваћене као појава против које се не треба борити него треба искористити богатства која оне нуде. Са друге стране, Србија је деведесетих примила велики број избеглица, што је такође једна врста миграције, али не добровољна. Све су то ствари које треба ставити у националне оквире и стратегије, јер се ове појаве дешавају и дешаваће се и у будућности. Србија треба из тога да извуче највећу корист за себе, рекао је Иванишевић.
Светлана Велимировић заменик комесара за избеглице објаснила ја да се ради о пројекту који треба да држави приближи све могућности миграција, пре свега развојне.
-Већ годину дана смо суочени са миграцијама, углавном као са хуманитарним феноменом који од нас захтева неке додатне напоре. Овај пројекат треба да представи капацитете које ти људи носе са собом као нешто што ће локална заједница моћи да искористи као развојну могућнот, навела је Светлана Велимировић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa