Инфо

18. мај 2017.18. мај 2017.
22. ИЗЛОЖБА ИКОНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Лични печат у традицији

Традиционална 22. Изложба икона у Културном центру
Савремени уметници показују све већу заинтересованост за иконопис. Ова интровертна уметност некима је прибежиште, а другима бекство из света дуалности у свет духовности.
- Изложене иконе потврђују хармоничност византијске религије, филозофије и естетике и на аутентичан начин сведоче да се, у сучељавању са старим, открива ново. Учесници су приказаним радовима уткали дух индивидуалности у виду личног печата, без обзира на правила која иконопис подразумева, рекла је Соња Петровић Јагић, директорка Културног центра.
Трочлани жири у саставу - Горан Јанићијевић, професор фрескописа на Академији црквених уметности, Милена Кјурина, професорка у ШПУ и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности, од приспелих 67 икона од 53 аутора, одабрао је 35 икона од 30 иконописаца. Награда је додељена Божидару Пантовићу, иконописцу из Мачванског Прњавора “за изванредан триптих који се свим сликарским елементима и сјајном израдом издвојио високим квалитетом”.
Похваљени су аутори који негују традиционалан приступ иконописању: Урош Лукић, Александра Пановић, Сузана Парента, Љиљана Јовановић, Драгана Делибашић и Михајло Војновић. Такође, жири је похвалио и ауторе који су испољили креативност и иновативност: Радојка Самарџија, Сузана Вукићевић, Снежана Ђеновић, Милица Мишић и Миодраг Милутиновић.
Шапчани су имали прилику да посете ову изложбу од 5. до 12. маја.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa