Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
СИНИША КОВАЧЕВИЋ УОЧИ ГОСТОВАЊА ПРЕДСТАВЕ
„ВЕЛИКA ДРАМA“ У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

ЖИВИМО У АПСУРДИСТАНУ

Ова представа без образложења скинута са репертоара Народног позоришта током априла и маја, иако је једина за коју се карте купују код тапкароша
„Велика драма“ Синише Ковачевића током априла и маја није се нашла на репертоару Народног позоришта иако је једна од ретких, ако не и једина, која је увек распродата. Без икаквог објашњења, скинута је са репертоара, а четворочасовну сагу о црногорској породици Вучић у Војводини моћи ће да погледају Шапчани у петак, 26. маја, на великој сцени Шабачког позоришта.
Уочи гостовања капиталног дела нашег познатог драмског писца и редитеља, Ковачевић за „Глас Подриња“ не може да каже шта је разлог да се „Велика драма“ скине са репертоара, јер – не зна.
- Превише сте озбиљан медиј да бих своје слутње и подозрења износио. Просто, као озбиљни саговорници заслужујете озбиљну информацију, а ја је немам. Ради се о томе да како која поп-звезда треба да има концерт у Народном позоришту тако се скине Велика драма. Исто и како некој премијери зафали дан за пробу тако се скине Велика драма са репертоара, и како Српско народно позориште из Новог Сада крене са неком представом пут Београда, поново жртва буде Велика драма. То је оно што ја знам, а пошто не прелазим праг те цењене куће, остало не знам – каже Ковачевић.
А, праг Народног позоришта не прелази већ неколико година од када му је, како нам наглашава, на бруталан и страшно напредњачки начин скинута представа која је била у процесу рада „Чудесни“.
- То је био први атак нових политичких напредних снага на уметност у Србији. У крајњој линији, можете да питате менаџмент Народног позоришта зашто је Велика драма скинута са репертоара, а верујем да ће вам они искрено и честито дати одговор на то питање – додаје наш саговорник.
Ковачевић истиче да је за њега и људе који су радили са њим ту представу највећи комплимент чињеница да су карте за „Велику драму“ увек распродате.
- Имам код куће писмо једног момка из Бијелог Поља који ми се захвалио, јер је захваљујући Великој драми у значајној мери поправио свој буџет пошто се бавио заборављеним занатом – тапкарењем. То писмо ми је, уз све награде које сам добијао, најдраже. Увек је пуна, велика група глумаца је одрасла уз ту представу, а усудио бих се да кажем и велика група гледалаца, јер има људи који су је гледали и по неколико десетина пута. Ради се вероватно о мазохистима – пар екселанс, јер представа траје четири сата – напомиње Ковачевић.
Он сматра да живимо у апсурдним временима.
- Ружно је бавити се самоцитатима, посежете за њима када инспирација и сви други аргументи изостану али врло сам поносан на чињеницу да сам аутор речи која описује време у којем живимо, а ми живимо у – апсурдистану. Ово је земља апсурда, и сваки пут када помислите да апсурдније не може да буде, онда вас стварност демантује.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa