Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
ОДРЖАНА МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА “ИНКЛУЗИЈА КРОЗ ПОДРШКУ ОБРАЗОВАЊУ”

Задовољни постигнутим резултатима

Европска унија је финансирала пројекат са преко 181 хиљаде евра, а општина Коцељева учествује са више од 20 хиљада. дугорочни циљ ове општине да Роми не буду само корисници социјалних помоћи, већ да сами привређују и буду порески обвезници, да дају у буџет општине и државе, а не да из буџета само узимају
Након 18 месеци реализације, 19. јуна, завршава се пројекат “Инклузија кроз подршку образовању” који је за циљну групу имао ромску децу и младе. Пројекат, који спроводи локална самоуправа у партнерству са ОШ “Мића Станојловић” и удружењем грађана “Центар за развој и демократију Рома Коцељеве”, вредан је нешто више од 201,5 хиљада евра. Образовна инклузија Рома је постављена као приоритет, а чланови пројектног тима су, сумирајући резултате, изразили задовољство постигнутим резултатима.
–Најзначајнији циљеви овог пројекта су побољшање квалитета образовања и обезбеђивање материјалних услова за образовање ромске деце као и омогућавање повратка у образовни систем ромској деци која су напустила школовање. Европска унија је финансирала пројекат са преко 181 хиљаде евра, а општина Коцељева учествује са више од 20 хиљада. Ова општина је још почетком 2007. године интеграцијом представника ромске популације у органе власти на локалном нивоу препознала потребу да креирањем локалне политике пружи знатно већу подршку социјално угроженом ромском становништву у побољшању њиховог положаја. У том циљу приступило се доношењу планских дугорочних и средњорочних докумената, а такође је реализовано неколико пројеката- рекао је Радован Ранисављевић, начелник Одељења за општу управу и јавне службе у локалној управи и додао да је највише активности, односно пројеката реализовано у области образовања и становања.
–То је зато што сматрамо да је основа свега и брже решавање проблема у другим областима образовање. Обезбедили смо услове школовања не само ромске већ и српске деце у школи у Драгињу реконструкцијом објекта, потпун обухват ромске деце предшколским, основним и средњим образовањем, а смањено је и осипање ромске деце из образовног система и побољшан успех. Сви ученици ромске националности имају бесплатан превоз у основну и средњу школу, као и бесплатне уџбенике и ужину - изјавио је Ранисављевић на медијској промоцији пројекта.
Он је истакао да је дугорочни циљ ове општине да Роми не буду само корисници социјалних помоћи, већ да сами привређују и буду порески обвезници, да дају у буџет општине и државе, а не да из буџета само узимају.
Коцељевачка општина се налази у друштву мањег броја општина у Србији у којима се ови пројекти спроводе више него успешно. Говорећи о деветогодишњој сарадњи са локалном самоуправом Љиљана Јосић, менаџер пројекта, истакла је да општина има квалитетан пројектни тим, те да овај пројекат показује брзе, добре резултате.
–То је оно на чему сви ми који се бавимо овим послом морамо лобирати да уђе у систем образовања. Неопходно је да министарство просвете препозна значај и постигнуте резултате и да уђе у редован систем. Оно на шта сада Коцељева ставља акценат је упис и завршетак средње школе Рома. Помак је значајан већ сада. Имамо тренутно 26 деце редовно у средњој школи, а до пре неколико година било их је само седам. Кроз пројекат је у школи у Драгињу комплетно реновирана сала за физичко и свлачионице и опремљена основном опремом. Такође је пројекат ишао и у правцу материјалног обезбеђивања деце. И мислим да је овај пројекат заокружио бригу о детету као ученику - сматра Јосић која је овом приликом подсетила на губитак значајног члана тима, изненада преминулог Зорана Петровића, који је много учинио не само за ромско већ и за неромско становништво у Драгињу.
Неретко се дешавало да претходних година ромска деца напуштају школовање већ у петом разреду, да одлазе у иностранство па се након одређеног периода поново враћају, те да се тада јављају потешкоће у наставку школовања због пропуштеног градива.
–Тражили смо начин како да помогнемо тим ученицима и решење смо видели управо у пројектним активностима. Овај пројекат им је омогућио додатни рад са ментором, са просветним радником у продуженом боравку где су они кроз додатне лекције надокнађивали пропуштено градиво, долазили спремни за наставу јер су имали помоћ у изради домаћих задатака. На тај начин смо их држали у школи, смањивао се број изостанака и спречавало њихово осипање због неуспеха. Као резултат који смо постигли, а који нисмо одмах препознали као циљ јесте рад на превенцији малолетничких бракова. Дуго година је била пракса да нам се ученице већ у шестом-седмом разреду удају и прекидају школовање. На овај начин ми смо ту праксу потпуно искоренили. Већ седам година нисмо забележили ниједан случај малолетничког брака, што је за нас веома значајно као један од циљева које пројекат није видео, али се он у међувремену десио - напоменула је помоћник директора ОШ “Мића Станојловић” и руководилац подручне школе у Драгињу Драгана Ђурић.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa