Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
ЗЕЛЕНИ ШАПЦА АНКЕТИРАЛИ СУГРАЂАНЕ

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА

Покрет за Шабац Зелених Србије анкетирао је грађане на тему загађења ваздуха, која представља важан фактор заштите животне средине и здравља становништва. Према подацима Светске здравствене организације, у зимском периоду смртност је повећана за 30%, посебно када су у питању хронични плућни, срчани и мождани болесници.
- Оно што смо ми као својеврстан зелени омбудсман у Шапцу утврдили јесте велики број притужби ове зиме на несавесне грађане, који у својим приватним ложиштима спаљујују истрошено моторно уље, старе гуме и пластични отпад. То је једно од најтежих загађења и ми желимо да следећу зиму дочекамо са едукованим грађанима и инспекцијским службама које су свесне да по тим пријавама морају експресно поступити и решити тај проблем. Приметили смо да се грађани жале и на загађење из индустријских ложишта у нашем окружењу. Град Шабац је заиста у последње време предузео низ мера у области заштите животне средине и сматрамо да загађење ваздуха треба да се нађе у том пакету, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Према резултатима анкете, грађани Шапца сматрају да су највећи узрочници загађења ваздуха индустријска производња (32%), саобраћај (36%), и приватна ложишта (26%). На питање – Да ли мислите да фабрика минералних ђубрива загађује ваздух у Шапцу? – 84% грађана одговорило је потврдно.
- Према подацима Завода за јавно здравље, фабрика минералних ђубрива не врши загађење, али сталне притужбе грађана нас подстичу да захтевамо да се та ситуација детаљно испита. Тражићемо да се предузму неке од мера – да се у Шабац постави мобилна станица за мерење квалитета ваздуха, која ће у ексцесним ситуацијама извршити мерење у року од три сата да бисмо утврдили да ли се у том периоду емитују штетни гасови, додаје др Павловић.
Један од предлога Зелених Шапца је да медији, поред извештаја о временским приликама и градским јавним службама, свакодневно објављују резултате мерења загађења ваздуха.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa