Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ДОНЕТА НОВА ОДЛУКА О НАКНАДАМА ЗА КОРИШЋЕЊЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

ЧИЈИ СУ НАШИ ТРОТОАРИ?

Топло, сунчано време отвара летње баште у угоститељским објектима и актуелизује питање услова и начина коришћења јавних површина
Надлежни очекују да ће нова одлука, усвојена прошле недеље у локалном парламенту, увести ред у ову област и спречити самоиницијативну узурпацију јавних површина од стране власника трговачких и угоститељских објеката.
–Циљ нам је увођење реда на јавним површинама, првенствено мислимо на постављање летњих башти и заузимање тротоара. Желимо да власници јавне површине користе на легалан начин уз накнаде које су мале - рекао је начелник Општинске управе Владимир Бојић.
Сви они који буду желели да поставе летње баште на јавним површинама могу то учинити уколико, уз остале прописане услове, плате накнаду која на дневном нивоу за један квадратни метар износи пет динара, што значи да ће за површину од 20 метара квадратних власници плаћати три хиљаде динара месечно.
За постављање заштитне ограде односно кавеза испред радњи којима се продајни објекат проширује висина накнаде је истоветна. Међутим, за фрижидере и замрзиваче постављене на јавним површинама, у којима се држи роба намењена за продају, накнада износи 20 динара по једном расхладном уређају на дневном нивоу.
Одлука дефинише начине коришћења јавних површина и прописује да ни у једном случају тротоар не може бити узурпиран за потребе постављања башти. Такође, башта ће бити уклоњена уколико, измеђуосталог, не буде коришћена дуже од месец дана, као и када корисник не плати накнаду након протека рока од 30 дана од доспелости месечне накнаде.
Казне за непоштовање одредби ове одлуке кретаће се од пет до сто хиљада динара у зависности од учињеног прекршаја као и чињенице да ли се кажњава физичко или правно лице. Међутим, износ може бити упла мањи уколико прекршилац у року од осам дана по пријему прекршајног налога плати казну.
В. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa