Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ПРВИ ПУТ ДОНЕТА ОДЛУКА О РЕГРЕСИРАЊУ ТРОШКОВА ПРЕВОЗА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Олакшице за ђаке путнике

За Ану Урошевић из Голочела, ученицу коцељевачке Средње школе, одлука о регресирању трошкова превоза редовних ученика у овој образовној установи много значи, јер захваљујући овом акту њена породица која се бави искључиво пољопривредом, за превоз до школе своје ћерке уместо пет издваја две хиљаде динара на месечном нивоу.
–Живим у Голочелу одакле у школу сваког дана крећем пешке до Каменице а потом користим аутобуски превоз. Пешачим око сат времена у једном правцу. Родитељи се баве пољопривредом, а имам старију сестру која је такође ученица Средње школе у Коцељеви као и млађег брата. Мојој породици овај вид помоћи много значи - каже Ана.
Помоћ је добродошла и њеној другарици Јовани Милошевић из Каменице која такође издваја исту суму новца за путовање до школе и назад.
Више од половине ученика коцељевачке Средње школе су путници. Међу њима је будући машински техничар за компјутерско конструисање Милош Лукић из Свилеуве чији родитељи месечно за путне трошкове издвајају око две хиљаде динара, што је 40 одсто од укупног износа месечне карте.
Око 220 ђака у нашој школи су путници што је више од половине. Одлука о регресирању трошкова превоза је за нас важна јер очекујемо још веће интересовање ученика - изјавио је директор ове образовне установе Верољуб Матић.
Право на регресирање трошкова превоза имају искључиво редовни ученици Средње школе, затим припадници ромске националне мањине, ђаци који потичу из породица са троје и више деце, они који имају само једног родитеља без прихода, средњошколци који живе у социјално угроженим породицама, деца палих бораца и ратних војних инвалида, чији члан ужег домаћинства болује од тешке болести као и ученици са сметњама у развоју. Проценат регресирања је прописан у распону од 50 до 100 одсто у зависности од испуњености јасно дефинисаних критеријума.
–Први пут доносимо овакву одлуку, односно нормативно регулишемо овај вид помоћи. Имајући у виду да је овде реч пре свега о социјалној категорији, стављен је акценат на социјални статус ученика. Средства ће бити обезбеђена из буџета. До сада смо плаћали путне трошкове ромској деци и социјално угроженим ђацима и за ове потребе смо издвајали око 190 хиљада динара, док смо још око 100 давали за превоз ученика из суседних општина школским аутобусом. Значи да смо до сада на месечном нивоу издвајали око 290 хиљада динара за превоз средњошколаца. Од сада ће, захваљујући овој одлуци, бенефите у превозу остварити још око 120 ђака што ће коштати око 310 хиљада. То значи да ће општина из буџета за ове намене на месечном нивоу издвајати око 600 хиљада динара - истакао је начелник Одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa