Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
БЕЗ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА НЕМА ДЕМОКРАТИЈЕ
ОМЛАДИНА ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ ПРЕЗЕНТОВАЛА РЕЗУЛТАТЕ СВОЈЕ АКЦИЈЕ

БЕЗ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА НЕМА ДЕМОКРАТИЈЕ

На локалном нивоу, према анкетираним суграђанима, слободни медији су Радио телевизија Шабац и Подринске новине, уз напомену да други локални медији нису били обухваћени овом анкетом
Омладина Заједно за Србију организовала је читав низ акција поводом Светског дана слободе медија у Шапцу. Поред интерјвуа са шабачким новинарима, урађена је и анкета међу нашим суграђанима са питањима да ли су медији у Србији слободни, и који су то, од набројаних медија, слободни у Србији.
Према подацима, 59,71 одсто испитаника изјаснило се да нема поверење у српске медије, док је 40,29 одсто рекло да се медијима може веровати. Грађани најмање верују Радио телевизији Србије, а највише Н1 телевизији. На локалном нивоу, према анкетираним суграђанима, слободни медији су Радио телевизија Шабац и Подринске новине, уз напомену да други локални медији нису били обухваћени овом анкетом.
Од сто испитаника, прелазну оцену да су слободни медији добили су РТВ Шабац, телевизија Н1, Данас, Подринске и НИН. На основу резултата анкетираних у Шапцу Студио Б, ТВ Прва, Пинк, Информер, РТС 1, Хепи и Б92 нису медији који су слободни.
- Без слободе медија нема демократије, али ова крилатица је постала политичка фраза. Један од примера да медији не могу да се похвале слободним извештавањем је и прича о губитку Ер Србије, после најаве да је компанија која је преузела ЈАТ остварила губитак – рекао је Александар Мијаиловић, активиста омладине ЗЗС.
Гост конференције за штампу био је и невладин активиста из Македоније Кристиан Илиевски. Он је нагласио да слобода медија и у Македонији није на нивоу какав доликује демократској земљи.
- У Македонији је слобода медија површна и недовољно интегрисана у демократски систем државе – напоменуо је Илиевски.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa