Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
„ГЛАС ПОДРИЊА“ У РАЗГОВОРУ СА ВЛАДИМИРОМ ИЛИЋЕМ, ВИСОКИМ ФУНКЦИОНЕРОМ Г17 ПЛУС

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ И ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

Задовољан сам радом Градског одбора Г17 плус Шабац и начином на који га води Немања Пајић. Уверен сам да ћемо у Лозници поново победити. Пројекти групе експерата дали су добре резултате. Истраживања говоре да нам рејтинг расте, истиче директор Г17 плус, Владимир Илић
Шта мислите о реконструкцији Владе, односно најављеном смањењу министарстава?
- Кључно питање је да добијемо функционално ефикаснију мању Владу.
Да ли по Вашем мишљењу најава реконструкције Владе може да наруши коалицију и да доведе до превремених републичких избора?
- Реконструкција ће свакако бити током концензуса кључних партнера у Влади и у том смислу не може да дестабилизује Владу.
Какав је капацитет Г17 плус ако би се правила нека нова, предизборна коалиција?
- Г17 плус, односно Уједињени региони Србије имају добар коалициони потенцијал. И лично сматрам да је можда дошао тренутак да направимо један добар изборни резултат и неко време проведемо у опозицији. То би ојачало странку.
У новом саставу парламента како себе видите, с ким би могли да формирате Владу, а с ким не би формирали Владу?
- Једино што у овом тренутку могу да вам кажем да свакако са Српском напредном странком и СРС не бисмо могли да уђемо нити у садашњу нити у будућу Владу. Вероватно тешко и у некој даљој перспективи. Мада, у Србији, никада се не зна. Неке коалиције које данас егзистирају биле су незамисливе пре. Тако да око тог става морам да будем доста резервисан.
Стиче се утисак да после формирања Уједињених региона Г17 плус има значајан тренд раста на политичкој сцени у Србији.
- То показују и наша истраживања. Рећи ћу вам неколико кључних разлога због чега је то. Србија у овом тренутку има највеће регионалне разлике од свих европских земаља. И по питању стопе незапослености и по питању стандарда у здравству, образовању. Стање инфраструктуре је катастрофално. Четири петине прихода буџета се убире изван Београда а на другој страни четири петине се троши директно или индиректно у Београду. Оно што је још лошија околност јесте што се све одлуке о стопроцентном трошењу буџета доносе у самом Београду.
Да ли формирање Уједињених региона може да доведе до стварања културне, економске и политичке независности у смислу касније аутономије тих региона?
- Ту лежи тежиште критика на рачун регионализације и мислим да су те критике заиста неосноване.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa