Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
У сусрет Ружама Липолиста
ФЕСТИВАЛ ЦВЕЋА ОД 14. ДО 17.ЈУНА

У сусрет Ружама Липолиста

Село липа, ружа, песника и сликара – Липолист, традиционално оживи крајем јуна, када се у њему окупе произвођачи цвећа, уметници, поклоници природе и лепоте, путници намерници и постане, као у песми Тање Крагујевић „Земља ружа“ ...
Ове године 23. Фестивал цвећа РУЖЕ ЛИПОЛИСТА одржава се од 14. до 17. јуна, кажу у Туристичкој организацији града Шапца, која са Удружењем „Руже Липолиста“, под покровитељством града, организује овај фестивал. Манифестација која има за циљ афирмацију производње ружа, којом се у овом селу бави више до двадесетак породица, окупиће произвођаче, дистрибутере, расадничаре, али и уметнике – сликаре, песнике и бројне госте. Велика изложба цвећа одржаће се 17. јуна, у дворишту Основне школе „Војвода Степа“ у Липолисту, а претходиће јој – 15. и 16. јуна - разноврсни програми: прва Мачванска сликарска колонија у Етно дворишту Слободана Топаловића и књижевни сусрети у авлији Маринковића, као и традиционална подела ружа и програм на Тргу шабачких жртава, 14. јуна. И ове године бираће се најбољи произвођачи, кажу организатори, а ласкаве титуле прошле године понели су Расадник „АЛОЈА Зелени мед“, за производњу ван асортимана ружа, најлепши аранжман направили су у Расаднику „Ивановић“ из Синошевића, а најбољи производни асортиман ружа произвео је Расадник „Маринковић“, који ове године обележава четири деценије постојања.
Град је у оквиру пројекта прекограничне сарадње „3Р – Росис, Росас, Росарум“, кроз партнерство са Славонским Бродом, средствима из фондова Европске уније, обезбедио логистику Фестивалу, кроз сајамске штандове, па је у последњих неколико година порастао број посетилаца, као и интересовање излагача за представљање у најмириснијем селу Србије. Липолист је побратим са холандским местом Лотум, чиме се стварају могућности за даљу сарадњу и популаризацију производње цвећа.
Прве руже у овом селу, подно Цера, процветале су почетком тридесетих година прошлог века, у дому Топаловића. Снажни замах у развоју ова производња доживела је седамдесетих година, када настаје још шест расадника, а друга велика експанзија десила се после 2000. године. Данас у овом и околним селима одгаји се око милион садница руже, од којих се највећи део пласира на тржишту Русије, потом земаља у окружењу Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и захтевном тржишту Италије, Пољске, Немачке, Холандије, Украјине, Казахстана...
„Само да руже лепше цветају и миришу“ каже стих песника Томислава Маринковића, прерастао у химну којом сваке године домаћини дочекују госте из целог света. Тако ће бити и овог јуна.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa