Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ДОМ ЗДРАВЉА ПОВЕЋАО  БРОЈ СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДА
За здравље је најважнија превентива

ДОМ ЗДРАВЉА ПОВЕЋАО БРОЈ СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДА

Интензивним залагањем менаџмента и изабраних лекара шабачког Дома здравља број пацијената који се одазивају на организовани скрининг у вишеструком порасту. Мрежа сеоских амбуланти уз помоћ Градске управе неометано функционише упркос републичкој забрани запошљавања у јавном сектору. Град поуздан партнер и у обезбеђивању инфраструктурних и техничких услова за рад
Иако програми скрининга значајно смањују број смртних случајева од рака дојке, грлића, материце и дебелог црева, до пре извесног времена, свест о значају превентиве код наших суграђана као да није била довољно развијена. Тек малобројни су одлазили да путем скириниинг тестова провере стање свога организма и тиме на време спрече или сузбију у зачетку појаву неког од горенаведених канцера.
Свесни да је темељ примарне здравствене заштите превентива, а да се свест суграђана о њеном значају може променити само путем упорне едукације, у Дому здравља “Драга Љочић” у Шапцу, посвећено раде на различитим кампањама образовања популације о значају скрининга. То залагање је уродило плодом, јер је број особа које се одазивају на превентивно тестирање, последњих месеци вишеструко порастао, и по речима помоћника директора за квалитет Дома здравља, др Дејана Павловића, данас броји преко 400 прегледа на месечном нивоу.
-Национални програм скрининга се спроводи у 33 општине и градова Србије. Поносни смо на чињеницу да је Шабац један од њих јер то значи да наша установа испуњава све услове да може да спроводи скрининг. Последњих месеци смо акценат ставили на стимулацију наших запослених да се озбиљно посвете анимирању популације предвиђене за скрининг. То је уродило плодом, јер ових дана имамо повећан одзив становништва на скрининг тестирање - каже др Павловић, и објашњава:
-Повећана мотивисаност наших суграђана да се јаве на скрининг проузрокована је пре свега нашом интензивном здравствено-образованом активношћу конципираном једним делом на медијској видљивости ове значајне теме, потом сарадњом са образовим установама, организацијом стручних предавања у јавним предузећима и приватним фирмама. Сматрам да смо оваквим залагањем значајно подигли свест становништва о преузимању одговорности о сопственом здрављу, али и одржали континуитет доброг рада у области примарне здравствене заштите која не подразумева само лечење већ и едукацију и превентиву.
Здравствена заштита доступна свима
Едукација становништва о значају превентиве само је једна од активности ка примарном циљу стварања модерне, добро организоване установе која ће обезбедити једнаке услове здравствене заштите свим житељима Града Шапца. С тим у вези је и одржавање мреже сеоских амбуланти, за чије несметано функционисање је по речима др Павловића била неопходна несебична подршка Градске управе.
-На територији Града Шапца је 29 сеоских амбуланти. Оне раде по предвиђеном рапореду установљеном у односу на број становника који гравитира ка тим јединицама. Организација здравствене заштите на сеоском подручју подразумева и присуство пунктова хитне медицинске помоћи у Волујцу и Прњавору, присуство мобилних тимова у Јеленчи, Мајуру, Прњавору и Волујцу. То су позиције на којима су стратешки распоређени наши здравствени радници. Да би цела та мрежа била доступна нашим суграђанима 24 часа, била је неопходна подршка Градске управе. Градска управа је издвојила велика средства како би се сви сеоски објекти реконструисали и довели у стање достојно намене. Потом, поред инфраструктурних улагања, Град низ година ради и на подизању техничке опремљености, обнављању возног парка. И оно што је можда и најважније, уз помоћ Градске управе успели смо да превазиђемо проблем мањка стручног кадра који је изазван републичком забраном запошљавања у јавном сектору - истиче др Дејан Павловић, и закључује:
- Поносни смо на учињено, али сматрам да досадашње активности треба да нам буду само нека врста степеница по којима се пењемо како бисмо лакше видели будућност која нас чека. Обавеза нам је да од Дома здравља направимо установу која ће квалитетом услуга, стручном оспособљеношћу запослених и техничком опремљеношћу моћи да парира било којој другој приватној установи овог типа која ће се можда некад јавити.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa