Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ЗЗЈЗ И СПОРТСКИ САВЕЗ АНКЕТИРАЛИ
ШАБАЧКЕ СПОРТИСТЕ

Дуван – претња развоју

“Дуван – претња развоју”, слоган је овогодишње кампање Светског дана без дувана, која се сваке године обележава 31. маја
Завод за јавно здравље Шабац презентовао је резултате истраживања о употреби дувана и дуванских производа код шабачких спортиста, који су постигли добре резултате током такмичења. Истраживање је спровео ЗЗЈЗ, у сарадњи са Спортским савезом, а поводом Светског дана без дувана.
- На основу одговора анкетираних спортиста шабачког краја, дошли смо до закључка да 16% њих користи дуван и дуванске производе. Почели су са шеснаест година, а број попушених цигарета креће се и до једне паклице дневно. Подршку примени мера које би требало да смање употребу дувана дало је 73% анкетираних, изјавио је Слободан Мијаиловић из Спортског савеза Шапца.
“Дуван – претња развоју”, слоган је овогодишње кампање Светског дана без дувана, која се сваке године обележава 31. маја.
- Око шест милиона људи сваке године умре због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка бити већа од осам милиона до 2030. године. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво, нагласила је др Милијана Поповић, директорка Завода за јавно здравље Шабац.
Према резултатима истраживања, највећи број спротиста пушача је међу онима који се баве колективним спортом. Водећи разлог за коришћење дуванских производа је радозналост (51%), очекивања пријатеља (26%), конзумирање кафе (14,7%) и усамљеност (7%). Према анкетираним спортистима, пушење представља болест зависности (62%), задовољство (21%) и начин понашања (3%). Од укупног броја анкетираних пушача, 46% њих је имало жељу да остави дуван, али 52% мисли да би имало потешкоће приликом остављања. Интересантно је да већина подржава мере које утичу на смањење
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa