Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ПРОМОЦИЈА НОВОГ РОМАНА ВУКА ДРАШКОВИЋА У ШАПЦУ

Ко је убио Катарину, односно Југославију

Историјска пресуда онима који су убили Катарину далеко је од нас, али ће она бити изречена
У Шабачком позоришту одржана је промоција новог романа Вука Драшковића „Ко је убио Катарину“. Наслов дела асоцира на криминалистичку причу, а заправо метафорично казује о истинитим догађајима из пишчевог живота, као и из живота свих нас.
Петнаест засебних прича прераста у роман захваљујући свом тематском јединству: драма и хаос ратних збивања како на фронту, тако и у позадини посвађаних некадашњих република, међу свакодневним ликовима које изједа злокобна доктрина не само безочних и острашћених лидера него и самозваних духовних вођа и душебрижника нације.
- Роман је о убиству Катарине, при чему је Катарина, са разлогом, име за једну убијену државу. Ја не знам шта су читаоци очекивали, али пред њима је оно шта сам написао. „Катарина“ из наслова књиге је псеудоним за некадашњу СФРЈ, а ја сам, да тако кажем, опседнут овим злом које нам се догодило након распада Југославије. Због тога сам, измеђуосталог, и написао ову књигу, као оптужницу против оних који су нам убили државу, историју, прошлост, будућност – истакао је Драшковић.
Према његовим речима, историјска пресуда онима који су убили Катарину далеко је од нас, али ће она бити изречена.
Књижевна критичарка Љиљана Шоп је нагласила да је Драшковић у књизи „Ко је убио Катарину“, остао доследно веран себи и својим темама, свом поимању историјских догађаја на трусном балканском тлу, свом схватању ангажоване књижевности која не измишља него промишља стварност
- Искусни романсијер, Драшковић показује да „правила“ добре приче за њега нису тајна, али се истовремено не одриче романсијерског даха и замаха, па се тек у целини прочитана његова нова књига отвара као роман о животу и смрти Југославије у животима и смртима њених грађана – напоменула је Шоп.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa