Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ПЕСМО МОЈА ЗАМИРИШИ СВЕТОМ
ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ „МАЧВАНСКИ“ У БОГАТИЋУ

ПЕСМО МОЈА ЗАМИРИШИ СВЕТОМ

У организацији Културно-образовног центра Богатић и покровитељства Општине Богатић одржан је годишњи концерт мешовитог хора “Мачвански”. Манифестација под називом “Песмо моја замириши светом” одржана је поводом педесет година свете архијерејске службе Његовог Преосвештенства Лаврентија у храму Рођења Пресвете Богородице у Богатићу.
Програм изведен у цркви обухватио је блок духовних композиција, блок изворног мелоса, блок класичних композиција, наступ дечјег хора, казивање историчара Радована Калабића и соло наступ Сузане Јуришић. Испред диригента Ивана Радовановића наступали су Надежда Ловчевић, Славица Стекић, Весна Алимпић, Сузана Јуришић, Ивана Фодора, Јасмина Добривојевић, Дениза Гајчански, Лепосава Пузић, Милена Ћировић, Јелена Јокић, Маја Ђорђић, Оливера Тетиковић, Теодора Тетиковић, Љиљана Бурсаћ, Чедомир Чолић, јереј Никола Милошевић, Сима Пузић, Кристијан Максимовић, Славиша Јолдић, Иван Остојић, Милан Петровић и Владимир Машић.
Мачвански хор основан је 2013. године у сали Културно–образовног центра Богатић, када се група од десетак мачванских поклоника хармонског певања и културне еманципације свог краја нашла на првој проби и аудицији за хор. Препознајући лепоту коју чине склад хришћанске вере и традиције са вишегласним појањем, хор “Мачвански” је своју основу пронашао уз скуте једне, свете, саборне и апостолске цркве. Временом, хор је израстао у озбиљан камерни састав који може да се одважи у извођењу композиција у четворогласном, јавном наступу у бројним православим храмовима, академијама, књижевним вечерима и другим културним манифестацијама.
Диригент Иван Радовановић, један од оснивача фестивала “Дани хармонике Угљевик – Бијелоња – Богатић”, бивиши члан Оркестра фолклорног ансамбла “Ђидо”, сарадник српских културних клубова у Енглеској, Румунији и Француској, овим путем се захвалио свим члановима и позвао нове да им се придруже.
-Кроз хор је прошло преко педесет чланова. Идеја целокупног покретања хора је пре свега била спој хармонског склопа и вертикалног сазвучја српске православне музике. Хтели смо да како са световне стране, тако и са духовне односно, преко духовних композиција, допринесемо свом крају у том црквеном појању. Оно што је интересантно је да постоји расписани аранжман за четворогласје Мачванских изворних песама, што је јединствен случај, не само код нас већ и у Србији. Реч је о песмама “Лепа Кеја”, “Дрино водо” и “Мано би се шора и сокака”. Рецимо, “Удаде се јагодо”, написана је први пут у четворогласју и први пут такву је извео наш мешовити хор “Мачвански” – истакао је Иван који је свој позив пронашао у складу свега онога што чини део српског народног и духовног етоса и уметник који мотивацију налази у насушној потреби човека за бесконачним напредовањем и сталним усавршавањем.
К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa