Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ЈАЊА ЈАНКОВИЋ, МАТУРАНТ ОШ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“

Пустите свој глас

„Пепељуга није изгубила ципелицу већ је изгубила веру у своје снове тако да је дошао ред на друштво да јој врати“, поручује петнаестогодишња сценаристкиња и редитељка представе „Матуранти очима Пепељуге“
Пустите свој глас. Реците шта имате да кажете. Борите се за то своје место у друштву. Без обзира на то колико је сад тешко бити успешан људи заиста воле да виде успешног човека и да се угледају на њега. Све што треба да урадите јесте да пустите себе да радите оно што волите. Остали ће вас, сигурна сам, подржати. Већ ћете осетити да успевате у нечему, речи су мудре петнаестогодишњакиње Јање Јанковић, ученице ВИИИ1, која је написавши сценарио за представу „Матуранти очима Пепељуге“ показала да постоје они који размишљају својом главом. Ту поруку схватили су и сви они који су присуствовали премијери представе у петак 19. маја у Шабачком позоришту поводом Дана ОШ „Јеврем Обреновић“.
- Моја Пепељуга представља мене и моју борбу за моје место у друштву. Покушала сам да кажем како су учени људи данас запостављени или се сматрају другачијима, досаднима и напорнима, што није уопште тако – каже Јања.
Овом представом показала је и да није нормално живети у свету иза екрана, али је нормално интересовати се и истраживати.
- Апсолутно подржавамо с те стране коришћење интернета, али у тренутку када почињете да се губите и када престанете да уживате у ономе што вам младост пружа онда заиста заборављамо ко смо заиста – мудро размишља Јања.
Сценарио за ову представу дошао јој је у сну после краћег размишљања шта би могла да постави на сцену.
- Све је кренуло од Фестивала мале драме. Наша школа се пријавила за учешће, а мени је поверено да радим на сценарију. То је одлично прошло, а када је кренула прича о прослави Дана школе предложили су ми да тај сценарио проширим – прича Јања.
Подржана од стране директорке Светлане Смиљанић, која је и дала назив представи, наставница српског језика Зорице Лазић и Светлане Тошић, наставнице музичке културе Марице Пријовић која је урадила кореографију, као и целокупног колектива школе, Јања је створила право мало ремек-дело позоришне уметности које је многе на премијери довело до суза.
- Глумачка екипа је била феноменална. Нарочито што су у питању деца која нису имала искуства на сцени. Како је представа успешно протекла намеравам да наставим са овим. Глумом се бавим осам година. Похађам у Школу глуме. Размишљали смо да направимо аматерску групу, па да можда будемо и први тинејџери који су нешто направили у позоришту.
Јањина интересовања су разнолика. Глума, музика, писање, језици. Иако је као матурант пред одлуком куда кренути даље каже да још има времена за то. Не сумњамо да ће, ма какву одлуку донела, бити успешна у даљем школовању и животу.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa