Инфо

1. јун 2017.1. јун 2017.
ЈУБИЛЕЈ ШАБАЧКИХ ИЗВИЂАЧА

Четрдесети мајски сусрети извиђача Шапца

Јубиларне “Мајске сусрете” увеличали су извиђачи из Суботице, Кикинде, Темерина, Новог Сада, Београда, Лазаревца, Крагујевца, Ниша, Беле Цркве, Бијељине, Вареша (БиХ), Бањалуке, Требиња и Мајура. Акцију су организовали и водили старешина Сава Дервишевић, начелник акције Мића Мишљеновић и осам чланова штаба. Акцију је отворио старешина градског Савеза извиђача Веља Милошевић. Победник у категорији извиђача је патрола “Повратак отписаних” из Темерина, којима је припао и пехар у трајно власништво. Свих тридесет патрола добиле су захвалнице за учешће на акцији
Мајско дружење извиђача у Шапцу почело је далеке 1977. године. Тада је организатор био општински Савез извиђача. Шабачки извиђачи као добри организатори извиђачких акција и са најбољим теренима за извиђачке активности стекли су репутацију најбољег организатора у Србији, што је потврђено и 2011. године, када су добили да организују Републичку смотру извиђача поводом 100 година извиђаштва у Србији.
Овогодишње сусрете организовао је најстарији одред у Шапцу “Вера Благојевић” – врло успешно. Акција је спровођена у дванаест извиђачких дисциплина у четири категорије извиђача, и то: категорија полетараца, млађих извиђача, извиђача и брђана.
Такмичарским дисциплинама претходило је свечано отварање акције на Летњиковцу, код Дома извиђача. Уз химну и државну заставу, коју су подизале планинке Јана Аврамовић и Милица Вучелић, програм је водила планинка Николина Чајић. Све извиђаче и госте поздравио је старешина акције Сава Дервишевић, који је посебно поздравио ветеране Милоја, Цветина, Вељу, Чапајева, Зимпију, Ђованија, Милену, Боку, Буду, Џомбу... и захвалио им што су својим присуством увеличали акцију. Међу ветеранима било је и оних који памте прве “Мајске сусрете”.
У овом делу акције посебно интересантна била је предаја рапорта нечелнику акције од стране вођа свих тридесет патрола.
Најзад акцију је свечано отворио најстарији по извиђачком стажу и један од учесника првих мајских сусрета Веља Милошевић, раније председник извиђача Југославије и Србије, данас старешина Градског Савеза извиђача Шапца.
По свему што се догађало пре и после акције – види се да се исплатио скоро двомесечни труд на припреми овако велике акције где је било 250 извиђача. Веља Милошевић је, са дозом носталгије за минулим временима, укратко евоцирао успомене на прве “мајске сусрете” и све остале на овамо од пре 40 година, поменуо развојни пут организације у Шапцу, затим је поздравио извиђаче и зажелео им успеха на такмичењима и на крају срећан повратак у своја места, потом прогласио отвореном акцију “мајски сусрети”.
Организатор је намерно за ове јубиларне сусрете планирао да се сусрети одрже у граду, у градском парку, на Старом граду и на Летњиковцу, све са циљем да такмичари виде наш леп град и да грађани виде шта раде извиђачи.
Након дводневног такмичења, на срећу по лепом времену, извиђачи су решили све “тајне” задатке које им је спремио организатор, видели наш град, многи су се и током акције фотографисали, тако да, без обзира на умор, одлазе са најбољим успоменама из Шапца.
По завршетку такмичења такмичарска комисија је прегледала све радове, оценила њихов извиђачки квалитет и рангирала екипе по категоријама. Тако је у категорији полетараца најбоља била патрола “Лењивци” из Новог Сада. У категорији млађих извиђача најбоља је била партола “Јуриј Гагарин” из Темерина. У категорији старијих извиђача победила је партола “Повратак отписаних”, такође из Темерина. И на крају, у категорији Брђана најбоља је била патрола са чивијашким називом “Два зета и три детета” из Шапца.
Све патроле добиле су захвалнице за учешће на акцији, а оне најбоље и пехаре. Пехар за најбољи топографски рад добила је патрола “Лемури” из Ниша. Пехар за најбољи рад полетараца добила је патрола “Лењивци” из Новог Сада. Прелазни пехар у категорији млађих извиђача добила је патрола “Јуриј Гагарин” из Темерина.
Прелазни пехар у категорији старијих извиђача добила је патрола “Повратак отписаних” из Темерина. Прелазни пехар, сада по трећи пут, у трајно власништво добили су извиђачи из Темерина. Мајске сусрете веома објективно пратила су шабачка средства информисања.
За успешно организовану и изведену акцију организатор се топло захваљује на помоћи млекарама „Шабац“ и „Миловановић“ и фирми “Еликсир”. Радио-аматери клуба “Никола Тесла” из Шапца и овога пута, као и сваку већу акцију до сада, помогли су на најбољи начин тако да по питању праћења тока акције нигде није било проблема, па тиме и заслужују велико хвала од стране организатора.
Са великим задовољством акцију је, уз претходни заједнички снимак за успомену, свечано затворио старешина акције Сава Дервишевић.
Текст и фото:
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa