Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
Буђење нових нараштаја
ФЕСТИВАЛ ДРАМСКИХ СЕКЦИЈА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА ОКУПИО ВЕЛИКИ БРОЈ МЛАДИХ

Буђење нових нараштаја

Прве вечери јуна заживео је пројекат Шабачког театарског покрета који има за циљ, како је истакао др Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, стварање нове публике театра и приближавање омладине правим вредностима – театру, књизи и уметности
Све оно што су од новембра месеца прошле године радили у оквиру својих драмских секција уз помоћ наставника и глумаца Шабачког позоришта основци и средњошколци имали су прилику да покажу претходних дана.
- Увек је лепо радити са децом, али није баш лако. Прво, зато што су многи од њих први пут стали на сцену. Друго, зато што је требало све то ускладити са нашим и њиховим обавезама. Мислим да смо их, ако ништа друго, успели да заинтересујемо за позоришну уметност и да их подстакнемо да то воле. Радила сам у Школи примењених уметности и презадовољна сам и одзивом и њиховим односом према томе шта смо радили. Ако сам ишта постигла то је да они долазе да гледају сваку представу Шабачког позоришта. Од тог првог дана кад смо се срели у новембру до данас њих једанаест, колико их имам у групи, гледали су сваку представу Шабачког позоришта. И то је већ успех. Сигурно је да неће бити глумци, можда неки од њих и хоће, али ће макар бити образована публика – изјавила је глумица Анета Томашевић пред почетак Фестивала прошлог четвртка.
Фестивал драмских секција основних и средњих школа, својеврсни пројекат Шабачког тетарског покрета, окупио је велики број младих који су у међусобном надметању одмерили своје глумачке таленте.
- Врло сам задовољан што крећемо коначно. Ово је било напорних шест месеци зато што је цела ова акција врло сложена јер зависи од школа, деце, од њихових могућности, од времена. Позориште захтева целог човека. Први пут нам је да обједињавамо оволико школа. Мислим да смо успели. Осећам да ће ово бити прво добро право дружење. Очекујем да на представе долазе деца из свих школа, да гледају међусобно ко је шта направио, да упоређују, да се такмиче. На крају ћемо поделити много награда и спремати се одмах за догодине – поручио је директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.
Фестивал је отворио др Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, изразивши своје задовољство постигнутим током шестомесечног рада.
- Када смо у новембру прошле године осмишљавали Театарски покрет заједно са позориштем идеја нам је била да створимо нову публику театра и да приближимо омладини праве вредности – театар, књигу и уметност. Верујем да ће анимирана омладина која сада није само посматрач већ учесник и творац нових културних садржаја бити нова покретачка снага града – рекао је др Горан Стојићевић.
Завеса на први Фестивал драмских секција основних и средњих школа биће спуштена сутра после представе у част нагарађених. Тада ће трочлани жири у саставу проф. Ката Југовић и глумци Петар Лазић и Ивана Јокић прогласити најбоље представе у категорији основна и средња школа.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa