Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
ПРВО НАЈМЛАЂИ
ШКОЛСКИ СПОРТ

ПРВО НАЈМЛАЂИ

Нова тартан стаза у Шапцу званично је отворена мини атлетиком. Најмлађи школарци први се опробали на новој подлози. Меморијали намењени средњошколцима
Основци су водили борбу у седам дисциплина (мушка и женска конкуренција), док су средњошколцима намењени скок у даљ (Меморијал “Драгутин Лазаревић Цакан”) и 100 метара (Меморијал “Сава Ракић”). Тријумфовали су: (1. до 4. разред) Теодора Јанковић (Ј.О.), Андреј Поповић (Ј.В.) (60м); Анастасија Богићевић (С.Н.), Филип Новаковић (Н.В.) (вортекс); Николина Ковачевић (Мај.), Николина Игњевски (Мај.) (скок у даљ). Пети и шести разред: Анђела Марковић (В.К.), Вукашин Топаловић (С.С. Лип.) (60м); Кристина Михаиловић, Мирослав Маринковић (Н.Ј.) (скок у даљ); Мартина Гајић (В.К.), Саша Крејаковић (С.С. Липо.) (300 м).
Техничка школа се радовала победама у обе средњошколске дисциплине. Игор Васић имао је најдужи скок у даљ, а Милош Маринковић најбоље време трке на 100 метара.
ТАРТАН СТАЗА
Толико помињана тартан подлога представља вишеслојну структуру која се полаже на неоштећен бетон или асфалт. Носећи и нивелишући слој тартана су компресовани комадићи гуме и чврста полиуретанска површина. Хабајући слој не спроводи воду у унутрашњост, те се она мора механички уклонити, али апсорбује ударце, силу притиска и отпорна је на све временске услове. До 1968. године, у свету је коришћена подлога посута шљаком, која је погодна по сунчаном времену, али је киша претвара у блато. Многа такмичења су отказивана и одлагана због тога, те је компанија “М3” из Минеаполиса анагжовала чувеног Џесија Овенса да убеди ОК Мексика како би одобрио коришћење нове стазе на Играма у Мексико Ситију. У првој верзији, масу за подлогу чинили су рециклирани опиљци аутомобилских гума и асфалт, међутим, она није била отпорна на оштећења која су стварале бодље спринтерица.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa