Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
Локални акциони план запошљавања усмерен ка унапређењу запослености

Све мања незапосленост

Из године у годину у Шапцу је све мање незапослених. Према званичним подацима број незапослених у априлу 2014. био је 11.974. Наредне године тај број износио је 11.918, а већ 2016. године - 11.470. априла 2017. у Шапцу је незапослено 10.190 људи.
С озбиром на чињеницу да је до краја године планирано запошљавање 540 људи, највећим делом у мултинационалној компанији Јазаки, може да се очекује да број незапослених буде 9,6 хиљада. Од 2014. године у СРЗ продато је 34 парцеле инвеститорима, како домаћим, тако и страним.
Град Шабац 20 одсто буџета инвестира у образовање, а за програм обуке ради повећања могућности за запошљавање и обуке за познатог послодавца планирано је из Градског буџета 6.000.000 динара.
Обуке за повећање могућности за запошљавање намењене су подизању квалитета понуде на тржишту рада, тачније незапосленим лицима која желе да повећају своју могућост запошљавања. Циљеви обука су унапређење квалитета радне снаге, подизање нивоа конкурентности и запошљавање незапослених лица. Стицањем знања и вештина подиже се ниво компетентности незапослених лица.
Обуке на захтев познатог послодавца организују се ради стицања знања и вештина потребних за обављање послова на конкретном радном месту. Намењене су подизању квалитета радне снаге, стицањем виших професионалних квалификација, на основу потребе и захтева одређеног послодавца.
Осим споменутих обука мере активне политике запошљавања предвиђене Локалним акционим планом запошљавања, које су усмерене ка унапређењу запослености на територији града Шапца, а које ће бити реализоване у 2017. години средствима из буџета Града, уз учешће средстава из Републичког буџета, посредством конкурса Националне службе постоје и још неке. Оне подразумевају: Програм подстицаја запошљавања жена старијих од 58 година и мушкараца старијих од 60 година, Подршка развоју предузетништва, Подршка развоју предузетништва путем удруживања, Програм подстицаја оснивања задруга, Програм подстицаја запошљавања медицинских радника и реализација пројекта „Доступна примарна здравствена заштита на сеоском подручју”, Јавни радови и Стручна пракса. Неке обуке спроведене су такође и за фабрику Јазаки.
К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa