Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
ВИНАВЕРОВИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРЕ
ДРУГИ ПУТ У ШАПЦУ

ВИНАВЕРОВИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРЕ

Манифестација Винаверови дани европске културе одржана 15. и 16. јуна у Шапцу
Манифестација Винаверови дани европске културе, која је други пут одржана у Шапцу, отворена је пријемом у Градској кући, протеклог четвртка. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласио је да је научни скуп “Станислав Винавер и руска култура” најбољи доказ да се знаменити Шапчанин вратио у родни град.
- Све док нас овакве вредности окупљају и спајају, све док постоје места на којима се права реч цени, изучава и вреднује и све док такав дух као што је Винаверов живи у једном граду, за нашу културу има наде. Као што Винавер никада није заборавио свој Шабац, ни Шабац никада неће заборавити њега, истакао је Зеленовић.
На свечаном отварању говорили су проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, деканица Филозофског факултета у Новом Саду, др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност у Београду и проф. др Гојко Тешић, целоживотни заљубљеник у Винаверово дело.
- Стало ми је да ово буде манифестација која ће у најлепшем значењу бити европска и по значењу, и по вредностима и идејама, са Винавером као ренесансном стваралачком фигуром у центру те приче, навео је Тешић.
Током другог дана манифестације, организован је научни скуп “Станислав Винавер и руска култура” у Библиотеци шабачкој, где су говорили еминентни стручњаци. У вечерњим сатима, у згради Синагоге уприличен је концерт класичне музике са Наташом Јовић Тривић и Светланом Ловчевић, првакињама Опере Народног позоришта у Београду.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa