Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
РЕКРЕАЦИЈА ЗА ЗДРАВЉЕ, ФОРМУ И РАСПОЛОЖЕЊЕ

ОСЛУШНИ СВОЈЕ ТЕЛО

Рекреативан спорт је добар за све оне људе који поред редовног посла којим се баве желе да буду још бољи, лепши и продуктивнији како на послу тако и у приватном животу. Најважније је пратити свој ритам, ослушкивати своје тело и границе које оно намеће
Редовно издвајање 60 минута дневно за рекреацију утиче повољно на психо-физички развој и на наше ментално здравље. Такође, вежбање бистри мозак, крв брже струји и више кисеоника долази до нашег мозга. Врло је важно посветити се оној активности у којој уживамо и да на дневном нивоу, најмање три пута недељно, свесно издвајамо време за физичку активност. Оно што је битно јесте да при њеном обављању пратимо свој темпо и да буде активност коју волимо и у којој уживамо спрам наших могућности.
Када почнемо стручњаци саветују да треба запитати себе зашто желимо да вежбамо, који је наш мотив, а мотива може бити разних, од жеље за мршављењем, затезањем или једноставно желимо да се осећамо боље. То ће нам помоћи да схватимо шта нас мотивише и уједно напишемо циљ који желимо да постигнемо вежбајући. Циљ је тај који ће нас увек вући напред. Када смо уморни, важно је одржати континуитет, што значи не пропустити тренинг, али у том случају да он буде лаганијег темпа (уместо трчања нека буде брзи ход). Уколико ни то не можемо, онда је у том случају одговор лаганија шетња у природи која има за циљ да нас напуни енергијом и да нас опусти. Важно је не одустати, бити упоран и разумети да се и најмањи труд рачуна, те да је и пет минута вежбања дневно боље него не вежбати уопште. Овде се ради о стицању здравих навика због којих ћемо се ми осећати боље, не само на физичком нивоу, него и на менталном нивоу јер то уједно јача наше самопоуздање и веру у себе. Многима трчање у круг изгледа монотоно, али такав утисак може да промени слушање лагане музике. Уколико је могуће најефикаснији је јутарњи тренинг који позитивно утиче на остатак дана, срећнији смо и препуни енергије.
- У првих месец дана најбоља је комбинација лаганог трчања и вежби снаге. Осим физичке кондиције, овакав принцип делотворан је и за бољи рад нашег срца. Највећа опасност је лоша процена сопствених могућности која узрокује преоптерећење организма, одакле проистичу повреде – приближава тренер Борко Антонић.
Све популарнији вид рекреације је боксерски тренинг. Раније је он био резервисан само за људе који се професионално баве тиме, док је данас врло близак и рекреативцима.
- Готово сви спортови део кондиционих тренинга припремају по принципима рада боксера. Уколико неко има могућност вежбања са рукавицама и џаком, најефикасније га је комбиновати са лаганим трчањем. Тренер увек може дати препоруку, а уколико неко самоиницијативно одабере рекреацију на овај начин, важно је не оптерећивати своје тело превише јер, не само да нема позитивних ефеката, већ знатно расте опасност од повреда и директно угрожавамо здравље – истиче некадашњи боксер и боксерски тренер Драган Петровић.
У летњем периоду отвара се читав дијапазон могућности за пливање на отвореном. Град излази на реку, а природно богатство које нам је дато треба искористити и за допринос здрављу.
- Када гледамо у реку то нас опушта, можете тек мислити како је када запливамо у истој. Пливање релаксира и опушта, те је препоручљиво чак и када смо уморни. Оно покреће апсолутно све мишиће у телу. Рекреативна препорука је пливање три пута недељно по 90 минута. Стил зависи од индивидуалних афинитета, а у случају проблема са кичмом препоручују се краул и леђно – појашњава пливачки тренер Мирко Вуковић.
Вежбање је најбоља ствар коју можемо да урадимо за емоционалну, менталну и физичку добробит, а самим тим и један од кључних елемената личног раста и развоја. Ваше тело и ум ће вам бити захвални на томе.
К. П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa