Инфо

29. јун 2017.29. јун 2017.
ЗНАЧАЈ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ
ОДРЖАН 33. СИМПОЗИЈУМ ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА У СТОМАТОЛОГИЈИ

ЗНАЧАЈ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ

Тридесет трећи Симпозијум здравственог васпитања први пут је организован у Шапцу, у сарадњи Стоматолошког факултета у Београду, Дома здравља “Др Драга Љочић” и Завода за јавно здравље Шабац.
На свечаном отварању Симпозијума, протеклог петка у Шабачком позоришту, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је значај одржавања еминентног скупа из домена здравства у Шапцу.
- Поносни смо што Шабац постаје конгресни центар земље. Важно нам је да покажемо да смо добри домаћини скупова на којима говоре признати научници из наше земље, нагласио је Зеленовић и подсетио присутне да је у току протекле године Град издвојио више од два милиона динара за стоматолошку заштиту.
Проф. др Момир Цесарић директор Катедре за превентивну стоматологију на Стоматолошком факултету у Београду, говорио је о значају и утицају заједнице на здравствено васпитање.
- Држава би требало да смањи порезе на основна средства за одржавање оралне хигијене, да донесе закон о здравственом васпитању у школи, да инсистира на производњи здраве хране. Улога медија је веома важна, зато што они преносе поруку како да људи заштите зубе од каријеса, јер је то болест која се добија код куће. Пломбирањем и вађењем зуба не лечи се каријес, него се санирају последице, а најчешћи узроци његовог настанка су претерано узимање слаткиша и лоша орална хигијена. Требало би увести колективно прање зуба у обдаништима, што је Швеђанима помогло да елиминишу каријес, рекао је др Цесарић.
Др Јасмина Станковић, в.д. директора Дома здравља “Др Драга Љочић” истакла је да је Шабац град у коме здравство има богату и дугу традицију.
- Традиција има смисла само ако се наставља, што ми и чинимо. У протеклих месец дана, у Шапцу су одржана два велика скупа здравствених радника - Конгрес ургентне медицине и чувени Лазини дани. Ово је трећи скуп, Симпозијум где ћемо говорити о значају оралног здравља, које је јако важно за здравље целог организма, о превентиви и стицању здравих стилова живота, о неговању зуба у најранијем, чак и у пренаталном периоду. Честа је појава да се код деце јавља циркуларни каријес, чак и код беба, тако да је јако важно да мајке схвате да је важно да у периоду трудноће воде рачуна о исхрани, неговању својих, а потом и зуба своје деце, рекла је др Станковић.
Здравствено васпитање подразумева примену сазнања о здрављу у свакодневици. Примарна је улога породице у усвајању здравих стилова живота.
- Све ставове о личној хигијени, оралном здрављу, хигијени исхране, као и ставове о односу међу половима, пушењу и алкохолу, деца прихватају од својих родитеља. Улога васпитача у предшколским установама и школама је јако важна, они су ти који би требало да, кроз игру и друге методе рада, утичу на формирање правилних хигијенских навика. Здравствено васпитање подразумева уградњу и примену знања и ставова у свакодневни рад, изјавила је за “Глас Подриња” Светлана Карић, директорка Високе школе за образовање васпитача и потпредседница конференције Академија струковних студија на нивоу Србије.
Проф. др Момир Цесарић уручио је захвалнице др Милијани Поповић и др Дејану Павловићу за организацију 33. Симпозијума здравственог васпитања у стоматологији, а др Слађани Пурић годишње признање “Проф. др Марко Буловић” за допринос у примарној здравственој заштити.
М.Ф.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa