Инфо

6. јул 2017.6. јул 2017.
ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО
ШАБАЦ ДОБИО ОРГАНСКУ ПИЈАЦУ

ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО

У Градској тржници, у уторак је отворена прва Органска пијаца у Шапцу. После два Сајма органске хране и усвојене Декларације о органској производњи у градској Скупштини, успешно је реализована иницијатива Зелених Шапца.
- На ову пијацу требало би да долазимо као грађани који брину о свом здрављу и заштити животне средине. Органска производња ће нам помоћи да смањимо загађење земљишта, заштитимо пијаћу воду, поставимо брану генетички модификованим организмима, ревитализујемо село, зарадимо и очувамо своју прехрамбену независност, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Према речима директорке “ЈКП Стари град” Снежане Ђокић, циљ Органске пијаце је да наши суграђани могу свакодневно да купују сертификоване органске производе.
За оне који предност дају здравом начину живота, има за сваког по нешто - воћа, поврћа, житарица, меда и производа од меда, зачинског и лековитог биља, које је произведено на еколошки чистом и здравом земљишту, без употребе хемијских средстава
- Већ осам година сам у органској производњи, имам засаде воћа и поврћа у Памбуковици. До сада сам одлазио на Органску пијацу у Београд, драго ми је што сада могу да продајем своје производе и у Шапцу, каже Радосав Грујичић.
Дупло мањи плод органског има пет пута више суве материје од производа добијеног конвенционалним начином производње, па је логично да је скупљи. Обашка, што је дупло већи. Паприка, парадјз, кромпир и црни лук коштају двеста, боранија двеста педесет, чери парадајз триста динара.
- Правимо сокове без воде, шећера и адитива, потпуно природне, направљене од хладно цеђеног воћа. Имамо џемове од кајсије и малине, (350 грама је 350 динара), сок од ароније (пола литре је 600 динара), чај од сушене ароније, матичне сокове од јабуке, каже Драгана Доловац из Футога.
Пчеларско газдинство Бикар из Карловаца представило је мед (килограм је 1.100 динара) и производе на бази меда – ракију, вино, креме и маске за лице. Производ на који су посебно поносни је семе коприве у меду за јачање имунитета, против анемије и за нормализацију рада штитне жлезде.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa