Инфо

6. јул 2017.6. јул 2017.
ФИЛИЈАЛА НЕСПОСОБНА ДА ОВЕРИ КЊИЖИЦЕ
НЕВОЉЕ ГРАЂАНА ШАПЦА СА РФЗО СЕ НАСТАВЉАЈУ

ФИЛИЈАЛА НЕСПОСОБНА ДА ОВЕРИ КЊИЖИЦЕ

Немогуће оверити књижицу без вишесатног чекања. Од девет шалтера раде само два. Надлежни ћуте, немају овлашћења да дају одговоре због чега су само у Шапцу неподношљиве гужве
Немогуће оверити књижицу без вишесатног чекања. Од девет шалтера раде само два. Надлежни ћуте, немају овлашћења да дају одговоре због чега су само у Шапцу неподношљиве гужве
У Републичком фонду за здравствено осигурање у Шапцу немогуће је оверити здравствену књижицу без вишесатног чекања и губљења живаца. Зашто је то тако, вероватно знају одговорни у овом Фонду као и у шабачкој филијали.
Просто је немогуће да у ситуацији када новоизабрана премијерка Србије Ана Брнабић, као један од најважнијих циљева свог кабинета, инсистира на дигитализацији, неко стоји сатима у реду и то само у Шапцу. Та дигитализација нашем граду изгледа тако да свако ко жели да овери књижицу мора да „баци“ четири до пет сати свог живота чекајући да пред државом реши проблем који има због те исте државе.
Свакодневне гужве, које почну од седам сати и простиру се до тротоара у Војводе Мишића, свакако нису ситуација са којом било ко у 21. веку може да се подичи.
- Гужве су од ране зоре, абнормалне. Неретко се дешава да се наши суграђани врате кући по истеку радног времена са неовереном књижицом, уз инструкцију да дођу сутра – објашњава нам један Шапчанин који је два дана чекао у реду не би ли оверио здравствену књижицу.
Његове „колеге“ из реда су огорчене на стање у РФЗО.
- Никада овако није било. Просто је несхватљиво да су толико неспособни да реше један обичан проблем овере – додаје млађи суграђанин.
Многи из тог реда морају да напусте посао који обављају и да изгубе сате и сате. Многи и одустану, нарочито млађи.
Оно што посебно иритира Шапчане је чињеница да од девет шалтера раде само два. Републички фонд за здравствено осигурање има 29 филијала, а ванредна ситуација са мањком радника дешава се само у Шапцу. У време када је незапосленост распрострањена, а људи са диломама факултета је све више на бироу, фактички је немогуће да је у питању мањак квалификоване радне снаге.
Надлежни се правдају забраном запошљавања у јавном сектору, али их стварност демантује, јер у многим државним институцијама и фирмама са републичког нивоа, једни другима седе на главама. Ето, на пример Електродистрибуција у Шапцу.
Да ли се то неко иживљава над грађанима нашег града зато што власт на локалу није као и на републичком нивоу? Један од вођа Српске напредне странке у Шапцу Александар Пајић више пута је критиковао градску власт која је „увозила“ кадрове са стране за обављање одређених послова. Често је знао да пита да ли је могуће да у Шапцу нема довољно стручних кадрова, па морају да долазе „са стране“. А, интересантно је, на пример, да је директорка филијале РФЗО у Шапцу Рада Милићевић на ту функцију дошла из Коцељеве. Колико нас сећање служи, овакве гужве давно нису виђене испред ове филијале.
За то време у шабачкој испостави РФЗО тотални мук, што би наш народ рекао – ни писма ни разгледнице од надлежних. Зашто су толике гужве, у чему је проблем и зашто од девет шалтера раде само два, питања су која су, нажалост, остала без одговора.
Уљудно смо више пута звали филијалу РФЗО у Шапцу и добијали увек исти одговор да директорка нема дозволу да говори за медије. Упутили су нас на Дирекцију и били више него коректни када су нам додали да је то узалудан посао, јер се ретко када деси да се „одозго“ добије одобрење. А, директорка мора слепо да извршава строга правила, јер јој не пада на памет да остане без посла. Шта њу има да буде брига што се тамо неки свет, па још из Шапца, мучи на врућинама и чека сатима да би урадио један прости посао овере здравствених књижица?

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa