Инфо

6. јул 2017.6. јул 2017.
ГРАД УЈЕДИЊЕНИХ РАЗЛИЧИТОСТИ
ПУТОПИС – ОД ШАПЦА ДО ШАПЦА 4.200 КИЛОМЕТАРА - БЕРЛИН (4)

ГРАД УЈЕДИЊЕНИХ РАЗЛИЧИТОСТИ

Киша је чест гост у Берлину, и ако имате само један дан да завирите у град који има скоро 4 милиона становника и чији је пречник око 60 километара, није вам најбољи савезник.
После суза радосница што се на Александерплацу види познато лице, подељени у 2 колоне, кренули смо у обилазак метрополе коју домом данас називају људи који воде порекло из 185 држава. Центар главног града Немачке је препун различитости, модерне зграде, челик и стакло, наслањају се на сиве бетонске објекте. Обична мајица може се купити за три, али и за 300 евра. На Александерплацу требало би добро чувати торбе и новчанике. Лепо је попити кафу поред ,,Светског сата“, а када је реч о добром залогају и гутљају онда је ту поново пиво и то „Берлина Киндл“ уз неизоставне кобасице. Љубазност, опуштеност људи са свих страна света дају посебан шарм једном од највећих градова у Европи.
Месечна карта за метро кошта око 80 евра, али ако се викендом путује У-возом, она важи за 2 особе. Један од најпознатијих споменика у Немачкој је Бранденбуршка капија до које се стиже и путем којим се обилази Штадтмите, берлински Вол стрит. Кажу да у њој постоји и ,,Соба тишине“ где може да се седне и размишља. У близини је и Рајхстаг, седиште немачког парламента, бројна министарства и амбасаде. Ако случајно огладните, ми вам саветујемо да се стрпите до неког тржног центра, јер за оброк у неким од оближњих ресторана треба издвојити трећину просечне српске плате.
Невероватан архитектонски подухват је зграда Сони центра на Потсдамерплацу. У фебруару у том делу града, на Берлиналу, можете се прошетати црвеним тепихом и видети најпознатије глумце и режисере данашњице.
На улицама се могу видети и електрични аутомобили и олд тајмери чија је вредност шестоцифрена, наравно у еврима. У оптицају је и да се изнајме бицикли и да се на тај начин, мало брже, обиђу дуге улице, знаменитости, чувени паркови и канали, али ваља водити рачуна због гужви и честих удеса у којима дебљи крај често извуку бициклисти.

ОД ЗИДА САМО СУВЕНИРИ
Од симбола Хладног рата, у данас модерном граду културе, политике, медија и науке, није остало много тога. Само сувенири. Зид је скоро потпуно срушен. Око остатака баријере која је раздвајала Источни и Западни део и била дугачка око 160 км и најпознатијег прелаза Поинт Чарли данас се углавном окупљају и фотографишу само многобројни туристи.
В. М. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa