Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
ПОПРАВЉА ЖИВОТ
АКТИВИЗАМ ГРАЂАНА

ПОПРАВЉА ЖИВОТ

И градске месне заједнице треба да одлучују о пословима који ће се радити. Захваљујући активности и ангажовању многих Летњиковац је постао оаза за одмор и рекреацију многих Шапчана. Не занимају нас теме високе политике, већ бољи живот у нашем микро свету – каже Никола Веселиновић, председник УГ “Сигуран корак”
Немамо право на апстиненцију и незаинтересованост, јер само активизам грађана поправља услове у којима живимо, каже Никола Веселиновић, председник УГ “Сигуран корак”, које је формирано пре нешто више од месец дана. На корак у “Сигуран корак” одлучила се и одборница у локалној Скупштини Тамара Бастаја, која је напустила одборничку групу СПС.
“Сигуран корак” је Удружење грађана настало као израз наше жеље да сами утичемо на одлуке у граду и подстакнемо активизам грађана. Глас грађана мора да се чује, а политичке странке су заокупљене сопственим интересима и страначким намиривањем сваке врсте, па са грађанима причају само у кампањи – каже Никола Веселиновић, председник Удружења.
У “Сигурном кораку” је и Тамара Бастаја, одборница, која је донедавно била у одборничкој групи СПС.
Зашто сте напустили СПС и одлучили се на овај корак?
- Ми нисмо добили адекватну подршку за реализацију својих идеја и конкретних акција у СПС. Само се још једном потврдило наше дубоко уверење да се странке више баве собом, него нама грађанима. Колико знам одборничка група СПС више и не постоји, а једини одборник ове странке у шабачкој Скупштини није се појавио ни на једној седници од оснивања. А, управо је Скупштина место на ком се најнепосредније може чути глас представника грађана. Са жељом да артикулишемо глас обичног света и залажемо се за најконкретније акције које ће лакшим учинити живот наших суграђана, ми смо формирали удружење, које је лишено идеологије и тема високе политике на коју ионако не можемо да утичемо и о којој не одлучујемо.
Јесте ли ви онда позиција или опозиција у локалној Скупштини?
- Ми смо опозиција свакој лошој идеји и предлогу, а добре ћемо, било од кога да долазе, подржати. Ми нисмо странка и не морамо да радимо ни по чијем диктату, управо у томе је предност оваквог начина активизма и организовања грађана. Занима нас само Шабац и живот у Шапцу. Зато ће “Сигуран корак” покретати акције и иницијативе које доприносе побољшању услова живота у граду. Шта то значи на конкретном примеру? Сада се, видим, доста говори о новцу који се враћа сеоским месним заједницама, па ће грађани сами одлучивати о начину трошења. Ми тражимо исто право и за градске месне заједнице. Неће бити да људи у Шапцу не знају шта је за њих добро и да у њихово име треба да одлучује било ко други. Дакле, исто право и исти принцип за све.
Ви сте председник Савета МЗ Летњиковац – говорите ли онда у име своје МЗ?
- Наравно, и у име својих суграђана са Летњиковца, али и у име свих житеља Шапца. У сваком крају града грађани најбоље знају шта је њима важно и шта треба да се уради. Ми смо на Летњиковцу урадили много захваљујући иницијативи грађана, залагању и посредовању месне заједнице у комуникацији са надлежним службама. Више од 800 деце безбедније је на путу до школе од када је урађен тротоар у улици Николе Тесле, учествовали смо у свим акцијама са храмом Св. Тројице, организовали акције шљунчења улица и уређења канала и постављања теретане на отвореном. Многи Шапчани, што је општепознато, долазе на Летњиковац ради рекреације, одмора, шетње. Тако како смо уредили и уређујемо Летњиковац, мислимо да треба да се уреди сваки део града. Активизам подразумева посвећеност и истрајност, морате издвојити своје слободно време и посветити га заједници кроз овај или неки други вид организовања.
Мислите на политичке странке?
- Напротив. Мислим на различита удружења и организације, професионална, еснафска, хобистичка – која најнепосредније заступају интересе појединца. Ја сам председник Ловачког удружења “Селимир Селе Јевтић”. Ми смо, управо захваљујући активном ставу и залагању свих чланова, купили земљиште у Великом забрану, предвиђено за изградњу Ловачког дома. Лов је у свету веома популаран, а у нашем крају имамо све предуслове и за развој ловног туризма. Ово је један од потенцијала, а, осим тога, на овај начин друштво ће бити боље организовано, наше акције још успешније, јер ово није тема само у ловној сезони, када смо видљиви јавности. Ловци, заправо, брину о животињском свету, прехрањују животиње, прибављају подмладак... Наравно, ово је само један, а примера је много.
Мислите на организовање и грађанске иницијативе?
-Мислим на све организације које артикулишу потребе грађана и њихова интересовања. На Летњиковцу је, рецимо, велики број младих окупљен и око ОФК “Летњиковац 1983”. Такмичимо се у Општинској лиги, али оно што је важније од било ког резултата је да у нашој екипи играју само момци са Летњиковца, што утиче на популарност наших зелено-белих, а младима пружа могућност да квалитетно проводе време. И то је активизам – стварање услова за бављење различитим активностима које утичу на квалитет живота.
Шта су даљи кораци “Сигурног корака”?
- Организоваћемо активности и програме који поправљају живот у нашим микро срединама. Испред сваке продавнице у Србији, дежурна екипа зна све о геополитици – ми, напротив, тиме уопште не желимо да се бавимо. Али, хоћемо да наша деца имају добре услове за школовање, ми шансу да зарадимо за пристојан живот, а све надлежне институције, од града до републике да раде свој посао и буду на услузи нама који их плаћамо. Зато је наша порука разумљива и прихватљива, прво нашим комшијама, па онда целом окружењу. Стварамо екипу која дели ова уверења, јер верујемо да је то добро за град у ком живимо, а нама је Шабац на првом месту.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa