Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
Цунами у зимском периоду
ЖИВОРАД НИКОЛИЋ, АУТОР ЖИКИНЕ ШАРЕНИЦЕ

Цунами у зимском периоду

“Велика гледаност је одувек била одлика емисије “Жикина шареница” која је недавно гостовала у Шапцу, што је био и основни повод за разговор са њеним аутором, дугогодишњим новинаром
Живорадом Жиком Николићем
“Жикину Шареницу” примећују многи гледаоци. Прича се да њеног аутора, дугогодишњег новинара РТС Живорада Жику Николића многи “вуку за рукав”, како би у њој учествовали и тако постали популарнији, а идеја о настанку “Шаренице”, рођена је пре 13 година у просторијама ове велике медијске куће после разговора Живорада Николића и тадашњег директора РТС Александра Тијанића. Недавно гостовање у Шапцу било је и повод за кратак разговор са Живорадом Николићем за “Глас Подриња”.
Како сте дошли на идеју да снимате серијал “Жикина Шареница”?
- Емисија је настала 2004. године на иницијативу тадашњег генералног директора РТС Александра Тијанића. Недељом сам ја већ радио емисију која је трајала један сат, а онда на његов предлог, продужили смо трајање на два сата и направили провизорну шему, коју смо једно два месеца дограђивали. Избор назива емисије је увек важан. Мој предлог је био Шареница, а Тијанићев први део Жикина. Најтеже ми је било првих шест месеци да изговорим тачан назив емисије. Просто до тада РТС није практиковао да има емисије са именом аутора. Но, човек се на све навикне. Сад ми прија.
Који су најрелевантнији подаци о гледаности ове емисије?
- Емисија је одмах привукла пажњу гледалаца. И раније су емисије које сам радио биле гледане, али ово је био цунами. У зимским месецима гледаност емисије прелази два милиона. И увек је у првих десет емисија свих телевизија.
Како оцењујете гостовање у Шапцу?
- Шабац је историјски и по традицији, а и у духу увек инспиративан. У последња два века је увек предњачио, када је Србија у питању. Град преко којег је стигао први клавир, први застакљени прозор, а тек чивија... Увек ми је пријатно проведено време у Шапцу. Имам и велики број пријатеља.
На чему сте посебно инсистирали снимајући емисију у овом граду?
- Да пробамо да пренесемо ту атмосферу коју негује Шабац. Емисија “Жикина шареница” је забавног карактера и нема бољег места за ту причу од Шапца.
Често сте на мети критике али чини ми се да све евентуалне оптужбе на Ваш рачун падају пред чињеницом о гледаности “Жикине шаренице”. У чему је онда тајна и има ли замене за Вас?
- Ако нешто радите, а људи не примећују, узалуд радите - бар у овој нашој професији и сасвим је нормално да имате и обожаваоце и опоненте. Не би ваљало да је другачије.
А што се замене тиче... Наћи ће се. Неко се већ спрема и ја сам популарност телевизијску стекао тек после педесете.

Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa